Властити бизнис спас за младе

Висока незапосленост младих у односу на незапосленост опште популације захтева да они, уз помоћ државе, своју будућност стварају кроз предузетништво, порука је

регионалне конференције о предузетништву младих у Србији, Црној Гори и Босни и Херцеговини.

На скупу је речено да је у Србији, од укупног броја запослених, сваки седми млађи од 30 година, док је стопа њихове незапослености 43,1 одсто.

Помоћница министра привреде Србије Катарина Јовановић Обрадовић подсетила је на то да је ову годину Влада Србије прогласила Годином предузетништва, и истакла да држава омогућава младима да се упознају с предузетништвом још док су образовном систему.

– Министарство привреде је ове године с десет милиона динара подржало активности и достигнућа младих који ће у 200 средњих стручних школа спроводити свој програм који се односи на предузетничке компаније и остале програме кроз које се развијају предузетничке вештине и дух – рекла је Катарина Јовановић Обрадовић.

Асистент на Факултету политичких наука Никола Јовић из организације „Либек” рекао је да се „Либек” више година бави истраживањем предузетничке културе и да су резултати показали две ствари – да су млади позитивно оријентисани према бизнису и да знају да су приватне компаније успешне, али да, с друге стране, желе да се запосле у јавном сектору. По његовим речима, млади велике препреке и проблеме за започињање приватног бизниса виде у сложеним административним процедурама, недостатку новца и креативних идеја. Он је додао и да на мотивацију младих веома много утиче мишљење околине о предузетништву.

Јовић је нагласио и да је потребно променити систем образовања јер је и то фактор дестимулације.

– Када завршите факултет или средњу школу, морате да изађете на тржиште идеја и вештина – рекао је Јовић. – И ово је тренутак да се са знања када се одиграла битка код Ватерлоа, пређе на то како да неке ствари решимо и како да људи почну креативно да размишљају.

Регионална конференција посвећена предузетништву младих у Србији, Црној Гори и Босни и Херцеговини одржава се поводом обележавања Године предузетништва у Србији.

Д. У.

 

Утврдити шта кочи

Катарина Јовановић Обрадовић је додала да су припремљени и програми подршке онима који су одлучили да самостално крену у пословање.

– Још је актуелан програм старт-ап кредита с бесповратним средствима, који реализујемо преко Фонда за развој, кроз који је могуће да сви који желе да започну бизнис добију подршку у износу од 70 одсто кредита, односно 30 одсто бесповратно, да би набавили опрему или обртна средства потребна за отпочињање пословања – рекла је она.

Како је истакла, важно је утврдити специфичне препреке на које млади наилазе приликом започињања свог пословања, што ће, како је рекла, Министарство привреде учинити уз подршку Немачке развојне агенције (ГИЗ).

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести