Воћарима 77 милиона динара за противградне мреже

У Покрајинској влади су потписани први овогодишњи уговори о додели бесповратних средстава из буџета АП Војводине усмерених на унапређење воћарске производње. Ради се о 28 уговора,

намењених подизању противградних мрежа на нових 70 хектара воћњака.

Укупна вредност инвестиција, на основу тих 28 уговора, износи око 77 милиона динара, од тога су 46,5 милиона динара бесповратна средства из покрајинског буџета. У просеку, учешће Покрајине у тим инвестицијама је око 60 одсто. Од 28 уговора, четири су потписана са женама – носиоцима регистрованог пољопривредног газдинства и девет с пољопривредним произвођачима млађим од 40 година.

Обраћајући се пољопривредницима који су остварили право на та бесповратна средства, покрајински секретар за пољопривреду Вук Радојевић је рекао да је нова Покрајинска влада у 2017. години повећала подстицаје пољопривредницима у Војводини и да је од почетка марта расписано чак 16 конкурса.
Он је додао да је, осим повећања финансијског износа, учињен још један битан искорак у раду Покрајинске владе и Покрајинског секретаријата за пољопривреду, као сигнал подршке пољопривредницима у Војводини, посебно младима и женама на селу.

– Повећали смо ниво поврата новца пољопривредницима. Ако је прошле године он износио 50 одсто, ове године иде и до 70 одсто – нагласио је Вук Радојевић. – За све носиоце регистрованих пољопривредних газдинстава поврат је до 60 одсто, с тим што смо од ове године конкретно дали додатну подршку пољопривредницима млађим од 40 година, женама – носиоцима пољопривредних газдинстава и пољопривредницима с подручја с отежаним условима рада у пољопривреди, који могу да остваре поврат и до 70 одсто.

Покрајински секретаријат за пољопривреду је у 2017. години двадесетак одсто повећао износ за изградњу система противградних мрежа. За разлику од прошле године, када је за ту намену било опредељено 270 милиона динара, ове године је планирано 320 милиона. Јуче је потписано првих 28 уговора, од тога 27 с физичким лицима и један с привредним друштвом – носиоцем регистрованог пољопривредног газдинства.

М. Стакић

Никад већи буџет за пољопривреду

– Ове године имамо са чиме да изађемо пред пољопривреднике у Војводини: буyет за пољопривреду никада није био већи, поготову онај део који се односи на директна бесповратна финансијска средства намењена пољопривредницима. Имамо близу 70 одсто више пара него лане за доделу пољопривредницима бесповратно – рекао је Радојевић.
 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести