Војводина прва зауздава ветар

Усвајањем више подзаконских аката за обновљиве изворе енергије Влада Србије ускладила је ову област с евопским станардима, те се очекује да ће енергија ветра Србији

 донети готово милијарду евра инвестиција. Уједно, дато је и зелено светло за градњу пет нових ветропаркова. Тако ће, након Куле, где се већ врте три ветротурбине италијанско-српске компаније “МК Финтел Винд”, у Војводини бити још пет ветропаркова.

Влада Србије је за струју из ветра одобрила квоту од 500 мегавата и тиме дала зелено светло за градњу ветропаркова “Чибук” код Ковина, као и код Ковачице, Алибунара, Пландишта и у околини Вршца. Председница Српског удружења за ветар Ана Брнабић најављује да би до децембра требало да се затворе уговори са банкама, а након тога ће бити потписани уговори са извођачима радова, односно фирмама које ће изводити грађевинске и електротехничке радове, градити далековод и прикључна постројења, а сама градња ветропаркова требало би да почне у марту следеће године.

Око милијарду евра инвестиција из енергије ветра долази из америчког, израелског, белгијског, руског, италијанског и домаћег капитала. Ана Брбанић наглашава да ће те инвестиције значити бум и за наше грађевинске фирме и за електроенергетска предузећа, транспортне фирме, финансијски сектор. Она напомиње да ће велики део неопходне опреме бити произведен у нашој земљи јер ће фабрика за турбине у Суботици “Сименс” производити већину турбина.

Неки пројекти будућих ветропаркова већ имају дозволу, али изградња  није могла да започне све док нису усвојени подзаконски акти. Тако  директор пројекта „Ветропарк Ковачица” Милош Цолић истиче да имају грађевинску дозволу и припремљен статус повлашћеног произвођача електричне енергије добијен од Министарства рударства и енергетике, те да су тренутно у поступку затварања финансијске конструкције са међународним финансијским институцијама. Он очекује да се цео посао заврши до краја године и да почетком наредне почне изградња. И Ветропарк Алибунар има дозволу већ две године, а и чекала се одлука Владе Србије како би развој пројекта био настављен и коначно започела изградња ветропарка.

Љ. Малешевић
 

Нова радна места

Поред користи од енергије ветра, коју ће имати сама држава, градња пет нових ветропаркова донеће зараду домаћим произвођачима, а биће отоврена и нова радна места. Ниме, извесно је да ће на изградњи ветропаркова бити ангажована домаћа радна снага, а да ће, кад ветропаркови буду у функцији, у њима бити запсолени домаћи радници. 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести