Врдник добија жичару, адреналин парк...

Ириг је једна од најнеразвијених општина у Војводини, а привредних капацитета готово да уопште нема. Ипак, у Иригу постоји привредни потенцијал који није довољно искоришћен,

а реч је о туризму, чији би развој могао допринети повећању запослености. Да би се то и десило, потребно је усвајање одлуке о изради и допуни Плана детаљне регулације Стазе здравља у Врднику, што су одборници и учинили, а захваљујућу томе, у том насељу иришке општине биће дат позитиван импулс развоју туризма јер се планира постављање жичаре, те изградња адреналин парка и бициклистичке стазе.

– Општинско веће усвојило је предлог одлуке којом се стварају услови за реализацију појединих пројеката и тачно дефинишу зоне и садржај – објашњава за „Дневник” председник општине Ириг Стеван Казимировић. – Предмет израде измене је нова инфраструктура у функцији туризма. Општина Ириг биће носилац плана, док ће новац за реализацију обезбедити наручилац пројекта.

Коначну реч, додаје наш саговорник, дали су  одборници Скупштине општине Ириг, а допуна одлуке о „Стази здравља” била  је неопходна да би се могли реализовати планови инвеститора и изградити жичара с гондолом која ће ићи од хотела Премијер до етно-насеља Врдничка кула.

– Наша општина ће бити носилац израде плана, а новац ће обезбедити власник хотела и етно-насеља Милинко Цицмил. Он ће финансирати изградњу жичаре с гондолом, а наша обавеза је да обезбедимо све потребне сагласности које ће омогућити да се тај пројекат реализује – каже Казимировић.

Општина Ириг ће, истиче Казимировић, морати да мења још неке одлуке јер ће пројекат Стазе здравља бити проширен па ће доћи и до експропријације земљишта. За финансирање тог дела плана општина ће конкурисати код државе јер новац за то нема.

– За нашу општину је тај пројекат веома значајан јер смо се определили за развој туризма да бисмо искористили потенцијале у тој привредној грани по којој је Врдник одавно познат јер су ту бања „Термал”, као и један од најсавременијих хотела у земљи, етно-насеље... Сигуран сам у то да ће спој потенцијала и искуства у туризму дати добре резултате, а да ће грађани наше општине имати од тога користи јер ће бити и нових радних места, али и већег броја туриста – закључује Казимировић.

Љ. Малешевић

 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести