Време прегазило наша правила о храни

У овој години Србија ће добити нови закон о санитарном надзору јер је стручна јавност проценила су решења важећег застарела и да по садржини и обиму не могу одговорити

свим изазовима и потребама савременог инспекцијског надзора. Разлог за то је што су донета у условима битно другачијих економско-финансијских, друштвених и политичких околности и битно другачијег правног система.

Иначе, санитарни надзор подразумева контролу производње и продаје свих намирница и предмета опште употребе. Обавља се и над испуњеношћу санитарних, техничких и хигијенских услова објеката, просторија, уређаја, намештаја, опреме и прибора, наменских превозних средстава и лица која подлежу санитарном надзору с циљем заштите здравља становништва.

Такође, санитарни надзор обавља се на граници и другим местима у којима се царине животне намирнице, односно храна, али и над путницима, њиховим стварима и саобраћајним средствима.

Од доношења важећег Закона о санитарном надзору прошло је више од десет година, а за то време значајно су се променили стручни и научни ставови, организациони облици привредних субјеката и предузетника, а донети су и други закони с којима тај акт није усклађен. Због тога би нови закон о санитарном надзору, чији је Нацрт на јавну расправу већ упутило Министарства здравља, морао да се усклади и са законима о биоцидним производима, о хемикалијама и о безбедности хране, као и са Законом о високом образовању и Листом академских звања у погледу стручне спреме санитарних инспектора.

Нови закон треба да успостави јединствени инспекцијски надзор и примену јединствених процедура и стручно-методолошких упустава на територији целе Србије. Пошто су послови санитарног надзора недељиви и у корелацији са санитарним надзором на граничним подручјима и местима царињења, потребно је обезбедити интегрисани санитарни надзор на територији целе државе. Такође, нови акт треба да омогући и да се уведе начело јавности у раду и инспекцијски надзор по утврђеном плану и програму, што би значило да се контролишу сви производи који су на српском тржишту или на њега долазе из других држава, и то по строгим правилима и без икаквих пропуста.

Љ. М.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести