Вучић позвао албанске привреднике да улажу у Србију

Премијер Александар Вучић позвао је данас албанске привреднике да улажу и послују у Србији уз поруку да ће им влада помоћи у сваком смилсу како би развили посао.

"Добро дошли сте у Србију ", рекао је премијер на пословном форуму Србије и Албаније у Нишу којем присуствује и албански премијер Еди рама. 
Вучих је навео да унапређење односа са Албанијом значи и развој економске сарадње али је додао и да је данашњи скуп доказ да Берлински процес итетако има смисла.

Он је додао да је циљ да се заједнички уради нешто да велики број људи добије прилику за сопствено доказивање и напредак.
"Ззелим да кажем да модел привредног раста базиран на дубљој интеграцији са ЕУ је свакако најбољи модел за земље Западног балкана" рекао је Вучић који је истакао да су инвестиције и побољсање продуктивности најбитнији.

Како је додао, направљен је одређени помак у трговинској размени две земље али је оцџенио да је трговинска размена од свега 102 милиона евра веома мала.
 "Желимо да ту трговинску размену драматично увећамо" рекао је премијер који је рекао да су се сви су сумњичаво гледали пре две три године мислећи да они други не припадају њиховом друштву.

 Он је поручио да је регион западног Балкана место где можемо да остварујемо привредни раст много већи него неке земље ЕУ.
Он је упозорио дна царинске и друге препреке у администрацији које  онемогућују ту бржу размену и додао да се на томе мора радити како не би заустављали прогрес.

Вуцицћ је у обраћању поремијеру Рами навео да су данас присутни у Нишу око 90 одсто најважнијих и најзнацајнијих српских бизнисмена, људи који су заинтересовани за сарадњу и спремни и за улагање.
"Моја порука је: добродошли сте у Србију. Врата Србије и врата Владе Србије су за вас широм отворена, помоћи ћемо, одговорити на свако ваше питање" рекао је премијер Србије који им је поручио и да истовремено охрабрује и српске привреднике да улажу у Албанију.

 


Рама: Ко је пре две године могао ово да замисли...
Српско-албански бизнис форум у Нишу је најсјајнији доказ како се односи две земље, независно од разлика које постоје, одвијају у корист грађана обе земље, поручио је данас премијер Албаније Еди Рама.
 

Рама је на отварању форума подсетио да је пре две године одржана фудбалска утакмица између Србије и Албаније у Београду, а реч је о утакмици на којој је пуштен дрон са албанском заставом.
“Сећате се каква је амтосфера створена пре две године и ко би од нас пре две године у тој амосфери могао замислити данашњи састанак”, рекао је Рама.

Он је навео да је бизнис форум Србије и Албаније најсјајнији доказ како се односи две земље, независно од разлика које постоје, одвијају у потребном правцу - у правцу грађана, односно људи са обе стране који су и основни разлог развијања добрих односа.

Рама је захвалио председнику Привредне коморе Србије Марку Ццадежу, који је, како је навео, био мотор читавог подухвата и који је довео привреднике у толиком броју у Ниш, као и председнику Асоцијације Бизнис Албанија Луану Брегазију.

“Урадили су све како би се реализовало ово важно крунисање овог напора који је на својим почецима”, рекао је Рама.

 


Потписан Меморандум о српско-албанској трговинској комори
У Нишу је данас потписан Меморандума о оснивању српско албанске трговинске коморе, у присуству премијера Александра Вучића и Едија Раме.

Меморандум су потписали председник привредник комора Србије Марко Чадеж и председник асоцијације Бизнис Албанија Луан Брегази.
Комора чије седиште ће бити у Тирани пружаће логистичку подршку привредницима две земље који желе да сарађују.

Након потписивања је најављено да ће у новембру бити организована и велика посета приведника Србије Албанији.
Ккао је истакао Чадеж, на Пословном Српско албанском форуму, који се данас одржава у Нишу, учествује више од 300 привредника из Србије и Албаније и то нису само велике компаније, већ има доста и малих и средњих предузећа из свих сектора.

"Ово је почетак пута сарадње две земље који је јако добро трасиран", нагласио је он и додао да ће одмах после Форума бити организовано и 250 непосредних сустета  привредника ради бољег упознавања.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести