Вучић се састао са председником компаније Хуавеј

Премијер Србије Александар Вучић састао се данас у Београду са председником кинеске компаније Хуавеј за централну и источну Европу и нордијски регион Тангом Саомингом,

после чега ће бити представљен пројекат модернизације српске фиксне телефоније " All-IP ".Састанку у Палати Србија присуствују и амбасадор Кине у Србији Ли Манчанг, министар трговине и телекомуникација Расим Љајић и директор компаније Телеком Србија Предраг Ћулибрк.

Телеком Србија и Хуавеј представиће пројекат "All-IP трансформације", чиме ће направити прекретницу у развоју телекомуникација у Србији.
На основу уговора потписаног јуна ове године, приликом посете председника Кине Си Ђинпинга и делегације кинеских министара и привредника Србији, Телеком ће, у сарадњи са компанијом Хуавеј, започети процес модернизације своје фиксне телекомуникационе мреже.

Како је предвиђено сви фискни телефонски прикључи корисника српске компаније биће пребачени на ИП (интернет протокол) технологију.
Уговором Телеком инвестира до 150 милиона евра како би, кроз сарадњу са компанијом Хуавеј, својим корисницима понудио најквалитетнији сервис, пре свега, у домену фиксног интернета и мултимедије.

Пројекат моденизације фиксне телефонске мреже ће између осталог омогућити да велики број корисника пре свега у урбаним срединама буде реализован на оптици FTTH где се корисничке брзине могу кретати и до један гигабит у секунди.Оптички приступ даје гаранцију и за квалитетнији развој свих будућих сервиса, па ће свака породица моћи да ужива у 4К видео услугама.

(Танјуг)

Ћулибрк: Велике брзине интернета за грађане
Генералног директора компаније Телеком Србија Предрага Ћулибрка је изјавио данас поводом почетка пројекта АЛЛ-ИП трансформације, који ће реализовати компаније Телеком Србије и Хуавеј, да ће грађаним бити омогућене квалитетније услуге и брз интернет.

"Потписали смо данас амандмане и прецизирали све елементе уговора. То је ново поглавље у развоју Телекома и телекомуникација у Србији", рекао је Ћулибрк на представљању тог пројекта у присуству премијера Србије Александра Вучића.

Телеком Србија је потписао трогодишњи уговор са Хуавеи који подразумева набавку опреме, услуга и радова од те кинеске компаније у циљу модернизације фиксне мреже Телекома Србија.

Овим уговором Телеком инвестира до 150 милиона евра како би кроз сарадњу са Хуавеи својим корисницима понудио најквалитетнији сервис, пре свега, у домену фиксног интернета и мултимедије.

Телеком има четири циља која ће реализовати кроз тај пројкат - очување лидерске позиције, очување вредности Телекома на средњи и дужи рок, као и смањење тросксова управљања мрежом кроз унапређење телекомуникацијо инфраструктуре и обезбеђење, као и обезбеђење брзог  интернета до 1 гигабит по секунди, рекао је Ћулибрк.

"Циљ је да око 80 одсто корисника може да има интернет по бризини од 50 мегабита по секунди, а половина преко 100 мегабита по секунди, па све го један гигабит по секунди", навео је Ћулибрк.

Он је казао да ће више од милион домаћинстава и пословних објеката бити обухваћено тим пројектом односно велики број градова у нашој земљи.

"Реализоваћемо пројекат у наредне три године. То је  најкомпликованији пројекат који је Телеком до сада реализовао", казао је Ћулибрк.

Он је нагласио да је Хавеј лидеру том сегменту у свету и да Телеком већ десетак година сарађујемо са том кинеском компанијом.

Како је рекао, Телеком користи скоро две трећине наших интернет портова на основи Хавеи.

Он је додао да ће бити ангажован велики број домаћих компанија, као и да ће нова технологија бити базирана на постојећој инфрастурктури.

Ћулибрк је захвалио Влади Србије премијеру Вучићу додајући да већ сутра почињу конкретни радови.
(Танјуг)
 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести