Вулин: Незапосленост највећи проблем

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин каже да је незапосленост данас највећи проблем и то што тржиште рада

није балансирано.
Вулин је, поводом празника рада 1. маја, рекао да су три главна циља министарства које води - смањење незапослености, укидање рада на црно и повећјање безбедности и заштите на раду.

Он је рекао да је у прва три месеца ове године око 4.000 људи преведено из црне зоне у легалан систем рада, а да је прошле године то било више од 12.000 људи.
"Очекујем да ћемо ове године имати још боиље резултате, иако је прошла година била најбоља година од када инспекција рада постоји и и од када се бори против рада на црно", рекао је Вулин Танјугу.

У борби против рада на црно, како каже, много је помогао Закон о раду јер су по први пут појачана овлашћења инспекције рада, тако да је повећана њена ефикасност.
"Инспекција рада могла је да буде много ефикаснија него што је до сада била, то је један од позитивних ефеката Закона о раду", закључио је Вулин.

 

Држава да брине о људима који живе од свог рада

Министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Александар Вулин честитао је данас свим грађанима Србије Међународни празник рада, 1. мај, и поручио да држава Србија не служи ничему другом, него да води рачуна о своји грађанима, на првом месту о људима који живе од свог рада.
"Међуанродни празник рада је прилика да се замислимо и видимо докле смо стигли са борбом за радничка права. Да ли смо нешто успели да унапредимо, да ли смо у овим тешким временима успели да сачувамо постигнути ниво радничких права", рекао је Вулин Танјугу.

Напомињући да се незапосленост смањује, али никад довољно, Вулин је истакао да је на нама да се за то сви заједно боримо.
"За празник рада тереба да разумемо да нисмо у рововима, да су синдикати, послдавци, држава на истој страни - на страни човека који живи од свог рада и само тако ће Србија бити боље и правденије место за живот", истакао је министар.

Према његовим речима, након 12 годна пљачкашке приватизације Србија не може одамх да буде богатије место, али може да буде праведније и боље, и већ јесте.
"Искрено сам поносан на историју радничког покрета у нашој земљи као што сам поносан на људе који живе од свог рада. Они сваког дана показују да је суштина људског постојања рад и борба за бољу будућност наше деце", нагласо је Вулин.

Он је изразио наду да ћемо следећи Први мај дочекати у још бољим условима, већим приликама и могућностима за рад и запошљавање.
"Надам се да ћемо имати прилику да иза себе оставимо земљу на коју ће наша деца бити поносна. Родили смо их заслужују да им оставимо земљу у којој вреди живети", истакао је министар.

 


Синдикати данас без окупљања због Ускрса
Међународни празник рада - 1. мај обележава се данас широм света, а ове године у Србији због тога што се поклапа са Ускрсом, синдикати неће организовати протестне шетње и окупљања као претходних година, али поручују да ће убудуће наставити да се још снажније боре за побољшање права радника.

Савез самосталних синдиката Србије (С С С С) поручио је запосленима да с обзиром на то да Први мај, који ове године пада на велики хришћански празник Ускрс, проведу у духу вековне традиције, у кругу најближих и породице.
Синдикалци подсећају да су претходних деценија и година позивали и организовали првомајска протестна окупљања и шетње, указујући на незадовољство запослених све мањим правима, све нижим зарадама и пензијама, опомињући да је незапосленост, посебно младих, огромна, са малим изгледима да пронађу достојан и сигуран посао.

Председник тог синдиката Љубисав Орбовић рекао је Танјугу да ће простора за исказивање незадовољства имати у наредном периоду.
"Мислимо да би ипак било непримерено да на улицама протестујемо и шетамо на један овако велики празник", каже он.
Орбовић је поручио радницима да се боре за своја права, "да не попуштају и буду енергичнији".
"Важно је да свако појединачно има храбрости да тражи своја већа права и права која проистичу из закона и колективних уговора у предузећима", рекао је он наводећи да се радници и даље боре за осмочасвно радно време, да примају мале зараде, и да им се у најчешћем броју случајева прековремени рад не плаћа.

Председница Асоцијације слободних и независних синдиката (АСНС) Ранка Савић рекла је Танјугу да ни тај синдикат ове године Празник рада неће обележити синдикалним акцијама, због Ускрса.
Она је приметила међутим, да су иначе, радници у Србији пасивнији од радника широм Европе који иако имају боље услове рада и плате ипак излазе на улице 1. маја.

Наши радници, међутим, више воле да остану код својих кућа и проводе тај дан на уранцима, истиче Савић.
"Једино оправдање зашто није тако је историјско наслеђе, ментални склоп грађана и запосленог да је 1. мај, празник када се роштиља и иде у природу...", рекла је Савић.
Савић истиче да за излазак на улице радници у Србији имају разлога више него икада и да њихов положај никад није био тежи.
"Свима је је познато да радници у Србији примају јако мале плате, око 200 евра, да раде прековремено, да им тај рад често није плаћен, да се уводи рад на лизинг који није законски регулисан..", рекла је Савић.

Како каже, има доста разлога да се радници боре за своја права изласком на улице.
Она је такође оценила и да је Законом о раду погоршан положај радника, уместо да буде супротно и да се многима све чешће у предузећима забрањује синдикално огранизовање.

УГС "Независност" саопштио је раније да се обележавање Првог маја већ годинама у Србији своди на дивљење како то раде радници у Италији, Немачкој, Француској, Шпанији и, како се додаје, "тражење разлога зашто баш ја ове године исто то не могу да урадим у Србији".
"У годинама које су обележиле дивљацке приватизације, стално урушавање стандардних права радника, дехуманизација рада, неисплаћене плате, и неуплаћени доприноси, растућа прекаризација радних односа, растуће отуђење минорне елите, а све о трошку растуће већине сириомашних, несхватљиво је да је тој већини тешко да бар један дан у години посвети себи и својим мукама", наводи се у саопштењу тог синдиката поводом 1. маја.
Такође, тај синдикат подсећа да Празник рада ове године "долази" само неколико дана после избора и оцењује да ће сигурно бити обележен разним политичким одмеравањима. "Видећемо да ли ће се нека рука испружити ка нама", стоји у саопштењу УГС Независност.

Празник рада, 1. мај, је установљен у знак сећања на 1. мај 1886, када је више десетина хиљада радника у Чикагу изашло на улице захтевајући боље услове рада и осмочасовно радно време. Организатори протеста су захтеве претходно упутили послодавцима и властима тражећи да их испуне до тог датума.
Као одговор, уследила је репресија, а у сукобима са полицијом било је жртава и рањених на обе стране. Исход је био да су седморица синдикалних активиста осуђени на смрт.

Други конгрес Радничке интернационале, одлучио је да се од 1890. године, 1. маја широм света одржавају масовне манифестације, демонстрације и штрајкови, као један од видова класне борбе, што је до краја 19. и почетком 20. века добило масовне размере.
Први мај у Србији обележен је први пут 1893. године протестним скуповима у Београду.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести