За 15 година враћене 4,2 милијарде евра старе девизне штедње

Званични агент Владе Републике Србије Еуробанка почиње у уторак исплату последње рате

старе девизне штедње. Реч је о серији обвезница А-2016. Власници тих хартија могу их уновчити у било којој пословној једници поменуте банке. Сем саме обвезнице, треба на шалтеру да прикажу и потврду о стању на рачуну у Централном регистру хартија од вредности. Уз то, обавезна је и исправа лична карта, пасош или возачка дозвола.

Тако почиње последње поглавље мучног посла, за који многе штедише нису веровале да ће се завршити хеипендом. Током петнаест година наплате држава је сервисирала обавезу тешку 4,2 милијарде евра. Од те суме, штедишама у Војводини дуговало се преко Војвођанске, Новосадске, Панонске банке и Југобанке око 332 милиона евра. Пре исплате ове последње рате, они су подигли 309 милиона. Власници старих штедњих књижица који их из било којег разлога нису конвертовали у обвезнице могу то учинити и данас, а потом наплатити. За обвезнице које су доспеле на наплату претходних година важи исто. У Еуробанци су им обезбедили и телефон 0800/1111-44, а где могу да се распитају о свему што их о наплати интересује. Позив је бесплатан.

Улози старе девизне штедње су комитентима исплаћени с припадајућом каматом, а то, наравно, важи и за обвезнице серије А-2016. Док нове штедише на приход од камате плаћају порез од 15 одсто, стари клијенти су ослобођени те обавезе. Многи од њих рекли би да је то добро јер су се и начекали док нису стигли до свог новца. То је свакако тачно, али те обвезнице могле су се користити и пре рока доспећа. Њима су се могла плаћати друштвена предузећа у приватизацији, куповати и друга друштвена или државна имовина коју је држава ставила на продају. Најзанимљивије је било трговање на Београдској берзи: продаја је ту ишла уз дисконт. Ту су најниже цене бележене на почетку трговања 2002. година. Таман када је изгледало да се продаја захуктава, избила је глобална криза. Чак и тада обвезнице које су имале ближи рок доспећа бележиле су већу цену. Овогодишња серија А-2016 имала је 2003. године вредност 28 одсто уписане номинале, у јуну 2006. – 60 процената, а концем 2015. чак 99 одсто. Биле су то прворазредне хартије од вредности и најмање ризичне на домаћем тржишту. Београдска берза је трговину обвезницама обуставила пре недељу дана. Више нема дисконта, у банци се наплаћује цео износ.

Д. Вујошевић

 

Потрошено је враћено

Стручњаци су сагласни у једном :да није било враћања старе девизне штедње, не би било ни нових улога. А подаци кажу да нова девизна штедња износи близу девет милијарди евра.

Догодило се – не поновило се важи за стару девизну шетдњу. Данас би се то стварно тешко могло поново догодити јер је та област уређена. Држава у случају пропасти банке гарантује суму до 50.000 евра. Те обавезе је и испунила када су с тржишта нестајале куће попут Развојне банке Војводине, Нове Агробанке, Привредне банке Београд. Тек, савет новим штедишама је да, ако имају улоге, штедњу разбију на више партија до поменуте суме. Нове штедише мање мучи сигурност улога а више камате. Оне су пале на проценат, а поједине банке за улоге по виђењу не дају ни толико.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести