За 500 квадрата плаца 3.000 динара за одводњавање

Стопе које су примењиване за утврђивање обавеза за одводњавање за ову и прошлу годину су идентичне, али су у односу на претходне године повећане, кажу из Министарства

финансија – Пореске управе за „Дневник“, и додају да се рачуни одређују по одредби члана 170 Закона о водама. Кажу и да је у току доношење и уручивање решења којима се утврђује накнада за одводњавање земљишта за претходну и ову годину свим обвезницима у Србији.

Прошле недеље житељима општине Темерин стигли су рачуни за одводњавање. Високи рачуни су били изненађење за све, као и обрачун за протекле две године на једном рачуну. Осим тога, кажу да је ове године било и суше и да нису спремни да плате толике износе. Примера ради, за плац од 500 квадратних метара у Темерину стигао је рачун од 3.000 динара. Из локалне самоуправе кажу да су рачуни пристигли у целој Војводини и да општинске управе немају увид у њихову висину. Питајући друге локалне самоуправе, увидели су да рачуни нису исти за све, па су Министарству послали питање о томе које све ставке обухвата рачун за одводњавање.
 
Накнада за одводњавање плаћа се за уређење водног режима земљишта на мелирационом подручју, односно делу мелирационог подручја, одвођењем сувишних вода системима за одводњавање којим управља ЈВП, као и за одводњавање пољопривредног, шумског и грађевинског земљишта, објеката саобраћајне инфраструктуре и других добара у општој употреби, осим земљишта под зградама, кажу из Пореске управе. Накнада за одводњавање грађевинског земљишта утврђује се почев од 2013. године. Стопе за утврђивање накнаде за одводњавање прописане су Уредбом о висини накнаде за воде, по којој је основица за обрачун те накнаде за пољопривредно и шумско земљиште износ катастарског прихода, на који се примењује стопе прописане Уредбом.
 
Основица за обрачун накнаде за одводњавање за грађевинско земљиште је просечан катастарски приход за катастарску општину у којој се оно налази у висини двадесетоструког износа накнаде за одводњавање пољопривредног земљишта, кажу из Пореске управе, и додају да све податке о власницима, односно корисницима пољопривредног, шумског и грађевинског земљишта на територији Србије, површину, износ катастарског прихода као основице за обрачун накнаде за одводњавање пољопривредног и шумског, као и грађевинског земљишта, Пореска управа добија од Републичког геодетског завода.
М. Стакић  
 
EUR/RSD 117.1627
Најновије вести