За љуту ракију још љућа акциза

Приближавање Србије Европској унији неминовно значи и харминизацију прописа с онима који тамо владају. Један од првих артикала који ће се наћи на тапету усаглашавања су домаћа жестока

алкохолна пића. Акцизе на њих се до краја године морају изједначити с онима које се примењују код увозних алкохолних пића. То значи да домаћој жестини следи пореско поскупљење.

Домаће ракије мораће да поскупе 192 динара. Садашња акциза за шљивовицуу или виљамовку је 124 динара, док је за виски 316 динара. Домаћа жестока пића не могу више бити акцизно повлашћена. Код хармонизације прописа у тој области Србија би могла снизити цене за увозну „жестину”, али ради прикупљања пореза и пуњења државне касе ипак ће пре акциза за домаће ракије ићи навише него што ће она за виски ићи наниже.

О томе шта нас у оквиру усаглашавања наших акциза с европским чека у Министарству финансија Србије за „Дневник” су одговорили да ће се у наредном периоду Закон о акцизама изменити у смислу даљег усаглашавања са стандардима ЕУ.„То укључује и опорезивање акцизом алкохолних пића по степену алкохола. Та измена подразумева веће оптерећење акцизом алкохолних пића која имају већи степен алкохола, као што су ракије”, објаснили су из Министарства.

О томе колико је најављена мера оправдана стручњак за ту област др Милојко Арсић каже:
– Домаћа алкхолна пића су доста скупа и без повећања акцизе и често прелазе цену увозних или су ту негде око вискија – наводи он. – Зато би домаћи произвиђачи морали да размисле о снижавања цене јер простора за то очигледно има. Уосталом, треба да се навикавају да постану конкурентни. Харминизација с порезима у ЕУ је неминовност.

Што се тиче цена у домаћим трговачким ланцима, за седам децилитара виљамовке, са све акцизама, треба издвојити између 1.500 и 1.800 динара. Толика је и цена вискија „балантајн” или „yони вокер ред лејбел”. Цена за домаће ракије је знатно скромнија: за исту количину „манастирке” је тек око 600 динара. Од природних а скупљих ракија ту је још само „лоза”: цена је 1.500 динара за седам децилитара.

Д. Вујошевић

Сива зона 

Повећање акциза увек учини конкурентном сиву зону, али то већ није прича о званичној пореској политици и хармонизацији с ЕУ прописима.Уосталом, ретко ко се двоуми између домаће „брље” и шкотског вискија или виљамовке.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести