За нова радна места до 300.000 динара

Програми за отварање нових радних места за које су предвиђене субвенције од 150.000 до 300.000 динара, по речима директора Националне службе за запошљавање Зорана Мартиновића,
subvencije za nova radna mesta Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

најинтересантнији су послодавцима. Представљајући у Привредној комори Србије јавне позиве послодавцима за доделу субвенција за запошљавање у 2017. години, које је НСЗ расписао почетком фебруара, а за које је од новца те службе предвиђено 2,8 милијарде динара, Мартиновић је истакао да интересовање влада и за програме запошљавања особа с инвалидитетом, као и стручне праксе за младе.

По његовим речима, запошљавање теже запошљивих категорија, односно особа с инвалидитетом, приоритет је рада НСЗ-а, али у приоритете спада и запошљавање младих до 30 година, старијих од 50 година, неквалификованих, Рома, корисника социјалне помоћи, као и жртава трговине људима.

– У времену смо позитивног тренда на тржишту рада јер се стопа незапослености и број незапослених последњу годину-две крећу силазном путањом и радно место је сада многима доступније него раније – рекао је Мартиновић.

Он је нагласио да тренутно у Србији на евиденцији НСЗ-а има нешто мање од 700.000 незапослених, односно седам одсто мање него у истом периоду 2016. године.

– Циљ јавних позива НСЗ-а послодавцима за доделу субвенција за запошљавање у овој години је подстицај запошљавања и конкурентности приватног сектора, као и смањење незапослености – рекао је Мартиновић.

НСЗ је почетком фебруара расписао јавне позиве за доделу субвенција за самозапошљавање, за запошљавање незапослених лица из категорије теже запошљивих на новоотвореним радним местима, као и за зараде за особе с инвалидитетом без радног искуства у 2017. Субвенција за самозапошљавање, која се додељује једнократно, износи 180.000 динара, 200.000 динара у случају самозапошљавања вишкова запослених, а 220.000 динара за незапослене особе с инвалидитетом.

Последњи рок за подношење захтева с бизнис-планом за самозапошљавање је 10. април, док је јавни позив за послодавце за доделу субвенција за запошљавање незапослених лица из категорије теже запошљивих на новоотвореним радним местима отворен до дана утрошка новца, односно најкасније до 30. новембра 2017, а висина субвенција се креће од 150.000 до 300.000 динара.

По речима потпредседника ПКС-а Мирослава Милетића, стопа запослености крајем 2016. била је 45,5 одсто, укупно је било запослено 2.731.400 лица, а стопа незапослености била је 13 одсто. Он је указао на то да је, по статистичким подацима, од последњег квартала 2015. до последњег квартала прошле године, број запослених у Србији повећан за 150.600 лица.

Д. Млађеновић

 

Јавни конкурси

Расписани су и јавни конкурси за организовање спровођења јавних радова, као и за незапослене особе с инвалидитетом и за рефундацију трошкова подршке особама с инвалидитетом које се запошљавају под посебним условима у овој години. Такође, и јавни позиви за реализацију програма стручне праксе, стицања практичних знања за неквалификована лица, као и стицања практичних знања за вишкове запослених и дугорочно незапослених лица који су на евиденцији незапослених дуже од 18 месеци. НСЗ је расписао и јавни конкурс за рефундацију трошкова подршке особама с инвалидитетом које се запошљавају под посебним условима и јавни позив за учешће у финансирању програма обуке на захтев послодаваца.

EUR/RSD 117.1192
Најновије вести