За око 300.000 радника минималац расте 1.500 динара

Запосленима у Србији, који сваког месеца раде за минималну зараду, а процењује се да за минималац ради и око 300.000 радника, од почетка наредне године коверте ће бити

нешто мало дебље, јер ће бити већа минимална сатница. Наиме, уместо досадашњих 121 динар по радном сату, минимална сатница ће од 1. јануара бити 130 динара, те ће месечна зарада бити већа за око 1.500 динара, у просеку. 

Да ће минимална зарада од почетка 2017. године бити виша знало се у септембру, када је донета одлука о повећању за девет динара, односно за око осам одсто. По речима председника Савеза самосталних синдиката Војводине Горана Милића, ове године се до износа минималца, односно минималне цене радног сата дошло после разговора учесника у социланом дијалогу.

- После више година, када социјални партнери нису могли да се договоре о висини минималне зараде, ове године саслушани су ставови обе стране - и синдиката и послодаваца, о њима се разговарало, а донета одлука је компромис - рекао је Милић. - Влада Србије јесте донела одлуку о висини  минимлане сатнице и зараде, али пошто је саслушала и анализирала ставове и синдиката и послодаваца.

Да подсетимо, сви учесници у преговорима о минималној заради -  синдикати и послодавци, а по свему судећи и представници државе, били су за то да се минимална зарада повећа. Ипак, синдикати и послдоавци нису  се слагали око износа. Представници репрезентативних синдиката залагали су се да се минималана зарада повећа више од износа који ће важити од 1. јануара, односно истицали су да би минимална сатница, у складу с параметрима који се узимају у обзир приликом њеног утврђивања, а на основу Закона о раду, требало да буде 143 динара. С друге стране послодавци су указивали да би минимална сатница могла бити виша за неколико динара - око 125. Дакле, минимална сатница од 130 динара мања је од оне за коју су се залагали синдикати, али је виша од оне коју су предлагали послодавци.

Треба рећи да минимална зарада директно зависи од броја радних сати у месецу, па се током године износи разликују, а за запослене који раде за минималац свако увећање зараде значи много, ма како даје оно мало. Тако је ове године највиша минимална зарада исплаћена у марту и августу, јер у тим месецима било највише радних сати - 184, а зарада је била 22.264 динара. Најтање коверте биле су у јануару, фебруару, априлу, јулу и октобру, када се радило 168 сати, те је зарада била 20.328 динара, док је у мају, јуну, септембру, новембру, а биће и у децембру, када у току месеца има 176 радних сати, а минимлана зарада износи 21.296 динара.  То значи да ће наредне године највиша минимлана зарада уместо 22.264 динара бити 23.920 динара, најнижа ће бити 21.840 динара уместо 20.328 динара, док ће у месецима у којима има 176 радних сати минимална зарада бити 22.280 динара уместо садашњих 21.296 динара.

- Добро је да је минимлана зарада повећана јер ће онима који је зарађују добро доћи. Наравно, повећање је мало, посебно што су већ за почетак године најављена поскупљења многих производа, као и због тога што је за минималну потрошачку корпу потребно 1,65 минималне зараде. Нажалост, са ценама смо све ближи развијеним земљама, а зараде у Србији су на  зачељу у Европи. Не теба заборавити да је сваки четврти грађанин наше земље, по званичној статистици, сиромашан или је на линији сиромаштва, и да великом броју запослених плате покривају само пуку егзистенцију - плаћање комуналних трошкова и куповину намирница, а за остале потребе новца нема - каже  Милић.

Д. Млађеновић
 

Без честих промена

Минимална сатница у Србији није се мењала често, а од 2011. године до сада виша је за двадесетак динара. Наиме, у првој половини 2011. године минимална сатница била је 95 динара, а од јула те године 102 динара. Наредне, 2012. године, минимална сатница повећана је у априлу на 115 динара и важила је до 2015. године. Тада је минимална сатница повећана за шест динара - на 121 динар, па ће повећање, које ће уследити од 1. јануара 2017. бити прво после две године.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести