За пољопривреду и села у Војводини 1,4 милијарде

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Вук Радојевић је, у оквиру редовних активности Секретаријата, одржао трибине намењене

пољопривредним произвођачима у Бачком Петровцу, Селенчи и Силбашу. Пољопривредницима у том крају представљене су мере ресорног секретаријата те

могућности које им стоје на располагању, пре свега коришћење бесповратних средстава путем конкурса Покрајинског секретаријата за пољопривреду и кредитних могућности Фонда за развој пољопривреде Војводине.

Радојевић и директор Фонда за развој пољопривреде Александар Богдановић указали су пољопривредницима, али и представницима тих локалних самоуправа, на то да бесповратна средства могу достићи и до 70 одсто, те значајно допринети унапређењу пољопривредне производње којом се баве, а исто тако и локалним самоуправама обезбедити пројекте од виталног значаја.

– Покрајинска влада и ресорни секретаријат конципирали су овогодишњи буџет с циљем промоције и развоја пољопривреде. Директна подстицајна средства су повећана с прошлогодишњих око 800 милиона динара на близу 1,4 милијарду у овој години – навео је Радојевић, истакавши да је тренутно актуелно чак 13 конкурса Секретаријата с мерама подршке у области развоја пољопривреде и села која је бесповратна.

Мр Радојевић је истакао да су трибине места где се домаћим пољопривредницима жели указати на неопходност удруживања, опредељивање ка интензивним видовима пољопривредне производње, изградњи складишних капацитета и, евентуално, могућностима за изградњу прерађивачких мини-капацитета. То су, по речима ресорног секретара, основне мере које су опредељене ка пољопривредним произвођачима уз максималну подршку Секретаријата, а путем конкурса где им се нуде бесповратна средства у те сврхе и уз изузетно повољне кредитне линије Фонда за развој пољопривреде с каматном стопом до 1,5 одсто. Радојевић је истакао да се на тај начин долази до модела најповољнијег финансирања пољопривреде у Војводини и Србији.

М. Стакић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести