За светске инвеститоре СФРЈ још постоји

– Нема европске будућности Србије и региона уколико се остане у оквирима националне економије и уколико простор Западног Балкана не буде јачао регионалним интеграцијама

и повезивањима уз подршку Европске уније – сматра председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж. – ЕУ је најзначајнији спољнотрговински партнер и Србији и региону. Западни Балкан три четвртине своје спољнотрговинске размене остварује с ЕУ, највећи део инвестиција у регион стигао је управо из Европе и европске банке чине окосницу наших банкарских система. Србија је прошле године 66 одсто свог укупног извоза пласирала на тржиште ЕУ, 63 осто увезене робе купила је из земаља чланица ЕУ, а европске компаније инвестирале су 73 одсто свих страних директних улагања у српску привреду.

Истичући велику међусобну упућеност привреде ЕУ и западнобалканских земља, Чадеж је на панел-дискусији коју су организовале амбасада Србије у Берлину и Форум Србија–Немачка истакао да, осим агенди за инфраструктурно повезивање, треба говорити и о агенди за регионалну економску интеграцију, о пројекту „Један регион – једна економија”.

– Као пројекат „Један регион – једна економија” нас посматрају и инвеститори и пословни партнери из Европе. Нико на Балкан неће доћи због малих, расцепканих тржишта, већ због региона у целини с 30 милиона потрошача – истакао је Чадеж.

Српска економија с напретком у европским интеграцијама унапређује своје капацитете да више производи и извози, технолошки се осавремењује, постаје конкурентнија и продуктивнија, отвара нова радна места и постаје способнија да се након уласка у ЕУ успешније избори с конкуренцијом на јединственом европском тржишту. По Чадежовој оцени, на том путу веома је битна сарадња са земљама ЕУ, наводећи као пример Пољску, која је у првих десет година чланства у ЕУ утростручила извоз, да би већ 2014. године свако треће мало и средње пољско предузеће постало извозник.

– За мале националне економије на Западном Балкану, регионалне интеграције, инфраструктурно повезивање уз подршку ЕУ, јачање сарадње кроз отклањање баријера у међусобном пословању, побољшање амбијента за пословање и инвестирање и повезивање пословних заједница, предуслови су и саставни део успешних европских интеграција региона. У томе значајну улогу имају привредне коморе, окупљање у Коморском инвестиционом форуму Западног Балкана под окриљем Берлинског процеса. Та иницијатива ужива снажну подршку ЕУ јер доприноси стабилности региона, али и Европе, и јачању капацитета западнобаланских економија да се брже и успешније укључе у заједничко европско тржиште – оценио је Чадеж.

Љ. Малешевић

Пропуштене шансе све би скупо коштале
Први човек ПКС-а Марко Чадеж сматра да што се пре у Србији, али и земљама региона, буду усвајале европске вредности, стандарди и пословни модели, то ће се брже напредовати у процесима регионалних и европских интеграција, а самим тим ће и наша земља и Западни Балкан бити стабилнији и конкурентнији.

– Свако успоравање и евентуално заустављање тог процеса значило би пропуштену шансу и за привреде региона, али и за европску економију – поручио је Чадеж.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести