Здрава храна и добра зарада

Све је више компанија у Србији које се баве органском производњом. Пре шест година у тој бранши било је свега 137 произвођача, док је прошле године, према подацима Привредне коморе Србије,

тај број достигао 2.000, укључујући и кооперанте. У ПКС истичу да наша држава има велике погодности за производњу и пласман органских производа на велика инострана тржишта, али да је та шанса још увек недовољно искоришћена.

Према подацима Министарства пољопривреде и заштите животне средине органска производња у Србији прошле године одвијала се на 15.298 хектара, укључујући сертификоване производе, као и оне у процесу добијања сертификата за органски производ. У односу на годину дана раније површине под органимском производњом повећане су за чак 62 одсто.

Раст површина под органским производима у прошлој године одразио се и на раст учешћа површина под органском производњом у укупном коришћењу пољопривредног земљишта, са 0,28 одсто на 0,44 одсто у 2015.години. Према подацима Управе за царину у 2015. години извезено је 19,6 милиона органских производа, а највише се извозило у Немачку, САД, Холандију, Белгију, Аустрију и Пољску.

Код воћа највећи извоз бележе смрзнуте малине и купине, као и свеже органске јабуке, док се од прерађевина највише извозе концентрати од јабука, сушеног воћа, пире од вишања, дуња и купина. Процењује се да се свега један одсто органски произведене хране продаје на домаћем тржишту, мада је вредност увезених органских производа прошле године износио око 4,4 милиона евра.
Љ. М.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести