Здравој храни више пара

Произвођачи који су укључени у органску производњу и имају склопљен уговор са једном од овлашћених контролних организација

могу да остваре подстицаје увећане за око 40 одсто у односу на висину подстицаја у конвенционалној производњи. Подстицаје могу да остваре на премије за млеко произведено методом органске производње, затим у органској биљној производњи, потом и регрес за средства за исхрану биља дозвољена за примену у органској биљној производњи, као и у органској сточарској производњи. То се односи на приплодне млечне краве, товне краве, квалитетне приплодне овце и козе, приплодне крмаче, кокошке, ћурке, квалитетне приплодне матице риба шарана, квалитетне приплодне матице риба пастрмке, тов јунади, тов јагњади, тов јаради, свиња, краве дојиље и пчеларску производњу. Износ подстицаја за те мере органске производње увећан је за 40 одсто у односу на висину подстицаја у конвенционалној производњи, наводе у Министарстству пољопривреде. Произвођачи који су остварили право на подстицаје за органску биљну производњу су у обавези да у наредне три године примењују методе органске производње на катастарским парцелама за које су остварили подстицаје, у складу са прописима којима се уређује органска производња.

Поред ових мера у складу са Правилником о подстицајима за унапређење руралне економије кроз увођење и сертификацију система безбедности и квалитета хране, органских производа и производа са ознаком географског порекла, произвођачи који су укључени у органску производњу могу да остваре право и на рефундирање дела трошкова контроле и сертификације у износу од 40 одсто, односно 55 одсто (подручја са отежаним условима рада) од вредности реализоване инвестиције.

С. Г.

 

Помоћ за инвестиције

Произвођачи који имају сертификовану органску биљну и/или сточарску производњу, могу да остваре подстицаје за подршку инвестицијама у прераду и маркетинг која износи 50 одсто, односно 65 одсто (подручја са отежаним условима рада) од реализоване инвестиције. То се односи на инвестиције у прераду млека, прераду меса, воћа, поврћа и грожђа и то кроз инвестиције у опрему у објектима за прераду воћа, поврћа и грожђа, укључујући и производњу вина, ракије и других алкохолних пића.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести