Зелено светло Комисије за заштиту конкуренције

Нацрт измена и допуна Закона о комуналним делатностима добио је сагласност Комисије за заштиту конкуренције, а изменама је поред осталог превиђена равноправност приватних и јавних предузећа

у обављању погребних услуга, саопштено је из Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

У актуелном нацрту измена Закона о комуналним делатностима, измењен је део који обухвата делатности погребних услуга и обезбеђена је равноправност и приватних и јавних предузећа која се на тржишту баве овом делатношћу. Тако је ова област подељена на две делатности: управљање гробљима и погребна делатност, прецизира се у саопштењу.

Сва приватна и јавна предузећа моћи ће да се баве овим пословима по испуњавању јасно дефинисаних услова која ће бити прописана законом и подзаконским актима. Новина ових измена закона је и управљање и одржавање гробаља за кућне љубимце, чиме ће такође моћи да се баве сви који испуне прописане услове. Измене закона подржали су представници приватних погребника.

У мишљењу Комисије наводи се и да је Министарство грађевинарства пприхватио примедбе и предлоге који су се односили на раније планиране одредбе којим би Привредна комора Србије утврђивала испуњеност услова за обављање комуналних делатности. Новим предлогом овај посао биће поверен међуресорној радној групи.

Сарадња на изради овог закона са Министарством најбољи је пример заједничких напора усмерених на израду најквалитетнијих прописа којим ће се на тржишту обезбедити ефикасна конкуренција која треба да допринесе економском напретку и добробити друштва, нарочито крајњег потрошача, наводи се у мишљењу Комисије упувћеном ресорном министарству као предлагачу прописа.

Након мишљења Комисије очекује се да нова Влада Србије, а потом и Парламент усвоје измене овог, за грађане Србије, изузетно важног закона, наводи се у саопштењу.
 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести