Златна кока чека новог власника

Мандатар за састав нове владе Србије Александар Вучић најавио је

наставак процеса приватизације у банкарском сектору. Наиме, он је рекао да ће нова влада Србије наставити процес приватизације Комерцијалне банке, консолидацију Поштанске штедионице и припрему продаје „Дунав осигурања”. Очекује се да Комерцијална банка наредне године добије новог власника, за „Дунав осигурање” тек треба да се утврди модел, а случај Поштанске штедионице веома је занимљив.

Наиме, Поштанска штедионица је сто одсто у државном власништву, прецизније, 74,56 одсто има Република Србија, а 21,18 одсто предузеће „ПТТ саобраћај Србије”, а пословање је лане завршила у плусу. У неколико наврата, када су због лошег пословања поједине банке угашене, она је преузела њихове депозите и као државна била на услузи. Још пре неколико месеци министар финансија у техничкој Влади, а по свој прилици и у будућој,  Душан Вујовић, рекао је да је намера државе да реши проблематичне  кредите, а да се затим Штедионица преоријентише углавном на послове са становништвом и малим и средњим преузећима.

По речима међународног консултанта Милана Ковачевића, с приватизацијом не треба журити.

– Мислим да сада није прави тренутак за приватизацију Поштанске штедионице, а чак и ако држава одлучи да је прода, треба да сачека боља времена – каже Ковачевић. – Што Србија буде бележила већи приврдени раст и опоравак привреде, то ће и та банка више вредети. Поштанска штедионица могла би и остати у државном власништву, а у случају да надлежни одлуче да је продају, то би се могло урадити по другачијем моделу него до сада, односно што не би, рецимо, била у власништву малих домаћих акционара.  

Бранислав Јоргић из брокерске куће „Јоргић” указује на то да је у овом тренутку тешко рећи колико вреди Поштанска штедионица.

– Она никада није била на Берзи па је тешко проценити вредност – каже Јоргић. – Та банка је преузела депозите Развојне банке Војводине, Нове Агробанке, Привредне банке Београд. Сигурно је да у тим билансима има свега и свачега па би зато прво било добро да се то рашчисти, а онда видети какву политику даље водити када је та банка у питању.

Д. Вујошевић

 

Међу клијентима много пензионера

Банка Поштанка штедионица међу клијентима има велики број пензионера. То је посебно изражено у мањим срединама, где је и пре десетак година банкарска мрежа била скромна. Пословне банке су до пре неколико година у сваком већем месту имале пословне јединице, али су их, када је прошла кредитна експанзија и када више нису биле рентабилне, затвориле па су се клијенти враћали у одељења ПТТ-а или у Поштанску штедионицу.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести