Злато продато, где су новци?

Где је нестало 45 тона српског злата из депоа Банке за међународна поравнања у

Базелу, питање је које је прошле недеље покренула Јоргованка Табаковић. Гувернерка Народне банке Србије је, говорећи на редовном представљању Извештаја о инфлацији, навела да ће се тим питањем још дуго бавити „озбиљни и одговорни људи у Србији”.

Међутим, одговор на енигму „нестанка” 45 од 46 тона злата, колико их је било у поменутом трезору, заправо је сасвим јасан: Србија је свој део напросто продала.

Наиме, поменуто злато није припадало Србији, већ свим државама бивше СФРЈ, тако да је сукцесијом нашој земљи (тачније, СРЈ) припало 36,52 одсто, односно 16,8 тона злата, што је потврдила сама Народна банка Србије.

Тих 16,8 тона злата из сукцесије било је на рачуну код Банке за међународно поравнање (БИС) у Базелу, а независно од тог злата, у другој половини 2001. године, из наше земље је Народна банка Југославије изнела око пет тона злата ради његове дораде, које је након тога продала на међународном тржишту. По наводима медија, судбина новца од тог злата ни дан-данас није позната, а НБС тврди да надлежне службе раде на разоткривању његових путева.

По подацима за крај јула ове године, НБС је располагао с 18,5 тона злата, што укупно чини око 7,5 посто девизних резерви, кажу у НБС-у. Од тога је око тоне на рачуну НБС-а у БИС-у у Базелу. То је стање од 2006, када је Црној Гори исплаћен припадајући део од 1,2 тоне по Споразуму о сукцесији. Остатак девизних резерви у злату чува се у трезорима НБС-а.

Е. Дн.

 

Динкић: Све се зна

Гувернер НБЈ-а у то време је био Млађан Динкић, који се чуди што се то питање уопште покреће, када су сви подаци о куповини и продаји државног злата потпуно јавни.

– Заиста не знам и не разумем на шта је гувернерка мислила у својој изјави – каже Динкић. – Сви подаци о кретању девизних резерви Народне банке, који укључују и злато као саставни део тих девизних резерви, потпуно су јавни и објављују се редовно на месечном нивоу. Не постоје никакве тајне нити мистерије у вези с тим и све је одувек било доступно јавности већ 15 година. За време мог трогодишњег гувернерског мандата девизне резерве НБС-а су увећане готово десет пута.

По његовим речима, када је постао гувернер, Србија је имала свега око 360 милиона долара у девизним резервама, да би до краја његовог мандата девизне резерве, које укључују и злато, биле повећане на 3,3 милијарде долара.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести