„Драги мој лажљивче” премијерно на камерној сцени СНП-а

Представа “Драги мој лажљивче” Џерома Килтија, у режији Тибора Вајде, премијерно ће бити изведена у суботу у 20.30 часова на Камерној сцени Српског народног позоришта. У овој копродукцији Културног центра

из Сремских Карловаца и СНП -а играју Гордана Ђурђевић Димић и Миодраг Петровић.Овај комад Џерома Килтија заснован је на љубавној преписци чувеног писца Бернарда Шоа и британске глумице Патрик Кембел, која је трајала четрдесет година.

Њихова писма најпре су глумци почели јавно да читају, и временом је та преписка све више добијала на позоришном изразу и дошла на сцену.
Код нас је представа по овом Килтијевом комаду, који је иначе био глумац и био један од оних који су јавно читали ова писма, играна веома дуго у Атељеу 212.

“Догађаји из његовог дугог живота (26. јул 1856, Даблин - 2. новембар 1950, Ајот Сент Лоранс) заиста се могу испричати у неколико реченица, али оно што се није десило, а могло се десити, налази се у безброј писама које су он и Беатриса Танер, познатија као госпођа Пат Кембел, још познатија као најсјајнија звезда лондонских позоришта, четрдесет година слали једно другом. И то је све”, пише у редитељској забелешци Тибор Вајда о овој представи. Иначе је Тибор Вајда, који сада први пут сарађује са СНП -ом, превео овај Килтијев комад.

Пат Кембел је била глумачка звезда звучног филма, жена која привлачи пажњу у сваком кадру у којем се појави, описала је лик који тумачи Гордана Ђурђевић Димић, додајући и да је била јаког темперамента и да је Бернарда Шоа “вртела око малог прста”, али више начином размишљања, него својим понашањем. Сличност ове глумице и наше Жанке Стокић наметнуле су се Гордани Ђурђевић Димић, која је рекла да не постоји преписка између Жанке и Бранислава Нушића, али би се могла повући паралела.

Ово је трећа представа у којој су партнери Миодраг Петровић и Гордана Ђурђевић Димић, иначе глумци СНП -а, који су одлучили да се и сами ангажују, и да глуме у ванинституционалним представама. Зато ова представа неће бити извођена само на сцени СНП -а.

Н. Пејчић

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести