Чеховљев „Иванов” и „Кавалерија рустикана” у СНП-у

Ажурирано пре 2 недеље 1 дан

Српско народно позориште најављује за 28. јануар премијеру познате опере “Кавалерија рустикана” Пјетра Маскањија, која ће бити остварена у сарадњи са Народним позориштем из Београда.

Ова једночинка позната је по допадљивој музици, и причи о љубави и страсти, која завршава двобојем, са познатим ликовима Сантуцом, Туридуом, Алфиом и Лолом. “’Сичилијана’, романса Сантуце , арије Туридуа и Аллфија, ускршњи хор, интермецо, мелодије пуне страсти, изванредна и истинита прича сицилијанског народа...” сврстале су “Кавалерију рустикану” у најбоље представнике веризма, и донеле јој огромну популарност, већ од саме премијере 1890, на којој је Маскањи чак четрдесет пута излазио на сцену.

Чеховљевог “Иванова”, у режији Тање Мандић Ригонат, и извођењу Народног позоришта из Београда, Новосађани ће моћи да погледају 18. јануара на сцени “Пера Добриновић” СНП -а. Насловну улогу у овој представи тумачи Никола Ристановски, а уз њега су публици добро познати глумци: Нада Шаргин, Предраг Ејдус, Бранко Видаковић, Хана Селимовић, Бранка Петрић, Данијела Угреновић, Вања Милачић, Ненад Стојменовић, Никола Вујовић и Бојан Кривокапић.

Театролог Јован Христић, пишући о овом Чеховљевом делу указао је да “успех комада може се објаснити тиме што говори о актуелном проблему који је мучио руске интелектуалце осамдесетих година 19. века. Чехов је извео на позорницу прерано уморног човека који се у чамотињи руског живота стално сукобљава са препрекама које је немогуће савладати, инертношћу, тромошћу, равнодушношћу, под којима се слама сваки идеализам и гасне свако одушевљење”.

На Камерној сцени СНП -а 25. јануара ће гостовати представа “Не играј на Енглезе” Владимира Ђурђевића. У овом комаду “о људима који су опседнути спортским кладионицама” играју: Ервин Хаџимуртезић, Бранислав Јерковић и Ђорђе Симић.

Гостовањем представе “Иванов” и премијере “Кавалерије рустикане”, наставља се сарадња између Српског народног позоришта и београдског Народног позоришта, договорена уговором који је потписан протекле јесени. Ова сарадња подразумева и узајамна гостовања, те ће тако 18. јануара на сцени Народног позоришта у Београду гостовати представа Српског народног позоришта “Пожар. Лаунџ / Контраст или Тамо где смо остали”, по тексту Мие Кнежевић и Момчила Миљковића, у режији Мие Кнежевић. Ова представа, која подсећа на познате трагичне догађаје у дискотеци “Контраст” и кафићу “Лаунџ”, премијерно је изведена 27. септембра. До сада је ова представа изведена десет пута, а видело је близу хиљаду гледалаца.

Н. Пејчић

 

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Молимо читаоце Дневника да се приликом писања коментара придржавају правописних правила. Строго је забрањено лажно представљање, тј. остављање лажнх података у пољима за слање коментара. Коментари који су написани великим словима неће бити објављени. Редакција Дневника има право да не одобри коментаре који су увредљиви, који позивају на расну и етничку мржњу и не доприносе нормалној комуникацији између читалаца овог портала.

Коментари