Диплома за видео игрице

Академија уметности у Новом Саду почела је да припрема терен за отварање новог студијског програма – game design, односно дизајн видео игара. Област која из године у годину доживљава све већу експанзију

од скора је “експлодирала” и у срцу Војводине, где већ запошљава неколико стотина младих креативаца. Илустрације ради, само у EIPIX ентертаинмент Мирка Топалског, негдашњег студента дизајна звука на АУНС, данас ради око 300 младих гејм-артиста, гејм-дизајнера и гејм-девелопера ангажованих на реализацији великог броја пројеката за, неке од водећих светских компанија за производњу игрица. 

– Израда видео игара у свету а и код нас је превазишла и по приходима и по капацитетима филмску индустрију. На темељу те чињенице, али и све израженије потребе за гејм-дизајнерима у нашем окружењу, схватили смо да би било добро да предузмемо кораке у правцу оснивања посебног студијског програма посвећеног дизајну видео игара, који би обухватио све елементе њиховог креирања, од писања сценарија и режије до основних знања о програмерским поступцима – појашњава за “Дневник” декан АУНС Синиша Бокан.

Постојећи студијски програми на Академији – дизајн, илустрација, мултимедијална режија, драматургија, продукција, монтажа, дизајн звука, анимација и визуелни ефекти, нови ликовни медији... већ пружају студентима АУНС солидну основу да по завршетку студија могу да се укључе у индустрију видео игара.

– Уосталом, значајан број наших студената је већ нашао запослење у овој области, али је наша жеља да некој новој генерацији пружимо потпуно образовање у оквиру јединственог студијски програма који би објединио све елементе важне за гејм дизајн,укључујући и основе програмирања, као неопходног алата за израду игрица, што бисмо реализовали у сарадњи са другим факултетима Универзитета у Новом Саду.

Први конкретан корак у правцу утемељења новог студијског програма биће организовање 27. фебруара у Новом Саду конференције “Образовање кадра за рад у индустрији видео игара”, на којој ће уводна предавања одржати др Владимир Димовски и др Манојло Маравић, који је и докторирао на тему видео игара. Учешће на сесијама су најавили и представници компанија EIPIX entertainment, Mad Head Games, Datcroft Games и Panza Games, затим мр Игор Кекељевић са Факулета техничких наука,као и Мирко Стојковић са Факултета драмских уметности у Београду, на којем већ десет година постоји предмет Драматургија видео-игара.

– Основни циљ скупа је да дођемо до јасних контура како би студирање, односно академска припрема за гејм индустрију требало да изгледа да бисмо као резултат добили врхунске креативце које она тражи. Другим речима, морамо на време да размишљамо о томе шта је тој индустрији потребно и у ком обиму - колико различитих области... све како би на крају, када стекну диплому, наши студенти имали пуну проходност ка компанијама које производе видео игрице.

Нажалост, због подужег поступка акредитације студијског програма, односно због сложене процедуре, није реално да се прва генерација будућих гејм-дизајнера упише већ ове године.

– Држава је предвидела нове пропозиције за акредитацију, које подразумевају предају захтева не оног момента када су се стекли сви услови, него најкасније до 31. марта за следећу школску годину. Дакле, до тада би морали да се знају и сви предавачи, и да се потпуно дефинише структура студијског програма, као и да се  детаљно утврди план рада за сваки предмет појединачно. Објективно, ми све то не можемо да завршимо до задатог рока, јер у питању је потпуно нов а при томе веома сложен студијски програм, те је стога реално да прве студенте гејм дизајна упишемо  2017. године. Но, у међувремену ћемо ми постојеће студијске програме у ходу допуњавати у правцу гејм дизајна, макар кроз изборне предмете. Једноставно,индустрија видео игриц се толико брзо развија да одмах морамо почети да је пратимо јер она нас неће чекати.

Мирослав Стајић

Рестаурација и конзервација

Под окриљем АУНС од октобра ће заживети двогодишње мастер студије рестаурације и конзервације. “Желели смо нашим студентима да понудимо могућност такве специјализације, јер на овом простору делује неколико реномираних институција које себаве рестаурацијом и конзервацијом: Галерија Матице српске, Покрајински завод за заштиту споменика културе, Архив Војводине, Музеј Војводине... Са њима се већ припремају уговори, с тим да се надамо још чвршћем партнерству, јер је наша идеја да студенти добар део практичне наставе имају управо у овим кућама. Иначе, у почетку ће предмет мастер студија рестаурације бити само модул дела ликовне и примењене уметности, али ће се у перспективи покривати и друге области рестаурације и конзервације”, открио нам је декан АУНС...

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести