Кармен и Ескамиљо загрејали страст и осећања публике

Јелена Кончар и Небојша Бабић, наши Кармен и Ескамиљо у оперској представи Краснојарског државног театра Опере и Балета, вођени палицом, такође нашег, диригента Александра Којића,

побрали су овације на недавном гостовању у овом далеком сибирском граду. Наши певачи и диригент вратили су се из Русије с добрим утисцима, презадовољни оним што су постигли, јер није лако певати на гостовању улогу Кармен први пут, као што је Јелена Кончар, или први пут дириговати ово дело, као Александар Којић. Једино је Небојша Бабић у Београду већ певао улогу Ескамиља.

Овакву прилику солисти Опере СНП -а и маестро Којић имали су захваљујући сарадњи Српског народног позоришта и Краснојарског државног театра Опере и Балета, која подразумева размену солиста и диригената, а реализује се већ трећи пут. Руски уметници су такође гостовали у представама СНП -а, а наши су сада, на Паради звезда у оперском театру, фестивалу који се одржава шести пут, искористили да се представе у новим улогама. Ефекат је био такав да су сви који су их чули, били убеђени да они те улоге већ дуго певају.

Тешко је када немате представу на репертоару, идете на фестивал, и треба тамо први пут да наступите у некој улози, или диригујете, каже диригент Александар Којић, и додаје да није лако ући у представу кад је сви знају боље. Невоља је била и што Јелена Кончар овде није имала партнера са којим је могла да припрема улогу Кармен, а испоставило се да у Краснојарску распоред проба није предвиђао ниједну другу осим генералне. То је прилична игра живаца, напомиње Којић, јер није лако без проба савладати нову улогу или партитуру, или певати на француском језику, али без суфлера, кога у Краснојарску једноставно нема.

Све је било на самом певачу, и зато он мора улогу да савлада перфектно. И јесте тако било, јер су се наши певачи јако добро показали, истиче Којић, и публика је им скандирала читавих десет, петнаест минута. И пре тога су изазвали емоције на проби, које корепетиторка и асистенткиња редитеља нису могле да сакрију, чак је било и суза, што се нама, признаје Којић, чини мало пренаглашено и помало комично.

Јелена Кончар сматра да “Кармен” има неку магију, која и данас очарава публику, и подсећа да је мало оних који не знају Хабанеру коју пева Кармен, или арију Тореадора.

- Прихватила сам овај изазов, који није био нимало лак. Замислите да играте љубавну сцену, или жучну свађу, и све време морате замишљате партнера. Кад дођете у Краснојарск, испостави се и да немате пробе уопште, сем те једне, четворочасовне сценско - оркестарске. Моја је срећа што сам имала јако доброг партнера са којим је лако било уклопити се, јер је он улогу Дон Хозеа певао сигурно десет година уназад, и заиста је спретан глумац и фантастичан певач - напомиње Јелена Кончар и подсећа да, поред певачких, ова улога има и кореографских елемената, плеса с кастањетама, који је добро савладала захваљујући Лидији Радованов, са којом је радила и кореографију у “Књегињи чардаша” и у “Милеви”.

У Краснојарску је Бабић имао ватрено крштење пре две године, као Томски у “Пиковој дами”, а сада је, међу троје наших учесника, он имао најопуштенију позицију.

- Било је то моје петнаесто, шеснаесто извођење улоге Ескамиља, али увек је изазов певати са новим ансамблом, и Русима који су пуно пута изводили ову представу до тада. Али, морам рећи да је извођење било доста школско, и да смо им ми унели поприлично енергије. Маестро Којић је захтевао јаке контрасте, мењање темпа и то им је било јако интересантно. Био је изазов и показати се пред руским певачима, који углавном цене интензитет гласа, и представити им се у певању на француском језику, који неки од колега добро говоре, мада већина слабо - наводи Небојша Бабић и хвали Јелену Кончар јер је на сцени у овој улози не само заводљива, што је неизоставно, већ и врцава, али и грациозно покретљива и зато је њена Кармен много комплекснија и другачија од осталих.

Дакле, имамо Кармен, имамо и Ескамиља, добар хор, оркестар, певаче за мање улоге и, мада је драмски тенорски глас Дон Хозеа свуда редак, ову оперу би требало поставити у Новом Саду, сматра Којић, подсећајући да је то наслов који не промашује, и зато жестоко навија да се то догоди.

Н. Пејчић

 

EUR/RSD 117.2043
Најновије вести