Културна историја Срба у дијаспори

У Градској кући у Новом Саду је представљена нова књига новинара и публицисте Марка Лопушине “Срби у Источној Европи”, коју су заједички објавили

издавачка кућа “Прометеј” и Удружење ЕУ Прогрес. Ово је други том књиге о томе како и где живе Срби у земљама Источне Европе, шта их повезује и који су разлози напуштања матице.

Међу бројним књигама Марка Лопушине које привлаче читаоце, Небојша Кузмановић, заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, на промоцији је посебно  издвојио оне посвећене српској дијаспори које ће, како је рекао, остати упамћене у меморији српског народа.

Ова издања, по његовим речима, много ће значити и будућим истраживачима било политичке, економске или културне историје Срба у дијаспори. Први том овог издања, објављен 2014, бави се Србима који живе и раде у Словачкој, Русији, Украјини, Молдавији, Белорусији, Азербејyану, Грузији, Казахстану и Чешкој, а други онима у Пољској, Словенији, Мађарској, Румунији и Бугарској.

По речима Марка Лопушине читаву деценију трагао је за нашим људима који живе у овом делу Европе стварајући овај споменар и хронику свих Срба са истока Европе, како је назвао своју књигу. Према незваничним подацима има их око 250 хиљада, а најчешће раде као грађевинари, уметници или спортисти. Настављајући истраживања у овој области, Лопушина припрема нове књиге посвећене Србима у другим деловима света, као и енциклопедију српске дијаспоре.

Н. П.

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести