Награда је печат сваком песниковању

Традиционално Бранково коло, које ове године обележава 45- годишњи јубилеј, почело је јуче у Карловачкој гимназији уз истоимену композицију коју је извео хор и ансамбл Гимназије “Јован Јовановић Змај”

под диригентском палицом Јована Травице. На јучерашњој свечаности уручена су признања овогодишњим добитницима награде “Печат вароши сремскокарловачке” Драгици Стојановић и Миљурку Вукадиновићу, док је добитник највишег признања “Статуете Бранка Радичевића” песник и председник Удружења књижевника Србије Радомир Андрић који је и отворио ову песничку менифестацију.

“Посветница самописном Дунаву” стихови су Андрићеве песме коју је прочитао истакнувши да је почаствован што може да каже нешто о Бранку Радичевићу који је уграђен у све нас. У својим редовима повезао је заједнички смисао Дунава и поезије поредећи их са коритом које је увек подстицајно.

- Ова награда је нешто специјално, печат сваком песниковању и сваком песнику је жиг на души, нешто што га гура и приближава поезији - рекао је Миљурко Вукадиновић, добитник награде “Печат вароши сремскокарловачке” за “Изабране песме 1-2”. - Награда је тренутак да се види где је песник, шта му се догађа, да ли његове речи вреде или је све отишло бестрага. Пажња према поезији треба да буде већа, иако неки мисле да је награда превише, док поезија треба да буде доступна како би могла да инспирише све људе.

Бранково коло изнова доноси свежину и мотив за даљи рад, сматра директор те манифестације Ненад Грујичић. Иако смо сви, како каже, пролазни, поезија је нешто што превазилази време, и универзална је реч која спаја.

- Верујем да Бранко Радичевић сада посматра ову свечаност која је у његову част и да нам свима даје крила - рекао је Грујичић на отварању.

Својеврсно братство по несаници, како Вукадиновић назива песнике, окупља се из године у годину у оквиру Бранковог кола како би и младима пружили подршку у стваралаштву.

- Бранково коло негује младе песнике и да није њега, али и Ненада Грујичића који то препознаје у младима, омладина готово да не би ни писала - рекла је Драгица Стојановић, добитница “Печата вароши сремскокарловачке”, коју је и сама Бранкова поезија инспирисала још од малена да постигне жељене песничке резултате, односно, како је објаснила, да досегне део висина које је проналазила у Радичевићевом достигнућу. - Млади све више убацују неке речи које користе у свакодневном говору, а мање негују изворни језик. Мада, није им лако у односу на моје време када је било много часописа, земља је била велика и било је више простора. Ипак, никада не може таленат да прође незапажено. Оно што се носи, мора неко некада да угледа.

Радомир Андрић се сложио са речима Драгице Стојановић изражавајући наду да ће млади писци који долазе наћи начин да се изборе за своје место, наглашавајући да комисија не бира њих као ауторе, већ њихово књижевно дело, те ако вреди, оставиће неки траг. Такође, сведоци смо да је поезија Бранка Радичевића познатија младима кроз комерцијализацију популарне музике чиме се, како Миљурко Вукадиновић сматра, губи ауторство дела, што доводи до тога да се не зна шта је чије. Али, будући да је љубав суштина песничког језика, увек ће наћи начин да од некога створи песника или страственог читаоца.

Бранково коло трајаће до 19. септембра, а програми ће се одржавати у Сремским Карловцима, на Стражилову и у Новом Саду.

Л. Радловачки

Данашњи програм Бранковог кола

На гробу Бранка Радичевића на Стражилову данас у 10 часова књижевник Власта Младеновић положиће цвеће уз стихове “Кад млидијах умрети” које ће казивати Данило Бракочевић, у 11 часова крај Бранковог споменика на Чардаку биће уручене награде “Стражилово” Ранку Чолаковићу, Горану Шаули и Јелени Стајић, након чега ће одржати песнички митинг.

У Градској библиотеци у 19 часова заинтересовани ће имати прилику да се упознају са добитницима награде “Стражилово”, а потом и да присуствују песничком натпевавању Радована Влаховића и Милана Ракуља.
 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести