Нема свирке без финансијске подршке

Међународни фестивал џез музике у Кањижи неће бити одржан ове године због финансијских проблема. Кањишки фестивал се две деценије одржавао друге недеље у септембру

и стекао је завидан реноме, егзистирајући до пре две сезоне под називом “Џез, импровизована музика…”, да би после одустајања дотадашњег уметничког директора Золтана Бичкеија са нешто освеженом концепцијом променио назив у “Кањижа Јаж фестивал”.

- Након 20 година рада и чини нам се значајног трага који је фестивал оставио на нашој џез сцени, дошао је тренутак да предахнемо и направимо малу паузу. На жалост и не нашом вољом. У овом тренутку, када су многи очекивали да се предстојећег викенда фестивал одржи, било би излишно да говоримо о незахвалној финансијској ситуацији и околностима у којима се налазе организатори некомерцијалних културних догађаја. Нарочито организатори џез фестивала, па још више оних којима у фокусу интересовања није мејнстрим, већ искључиво тековине савремене импорвизације и авангардни покрети унутар џеза - наводи у саопштењу уметнички директор кањишког фестивала Дејан Вујиновић. 

Вујиновић у име фестивалског тима напомиње да ипак не може а да не пренесе горак утисак који остаје у устима, након прочитаног званичног писма Министарства културе и информисања које тврди да “фестивал није од интереса за Републику Србију”.

Угашени кањишки фестивал без обзира на све потешкоће са којима се суочавају организатори некомерционалних културних догађаја, раније је успевао, некада и тешком муком, да добија подршку ресорних републичких и покрајинских институција, кањишке општине и спонзора, између осталог из суседне Мађарске и земаља из којих  су пред публику на кањишку сцену долазили реномирани џез састави, па и легенде и великани џеза. 

М. Митровић

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести