Опера „Лучија од ламермура” поново на репертоару СНП-а

Обновљена оперска представа „Лучија од Ламермура” Гаетана Доницетија, након десетак година паузе, поново ће се наћи на репертоару Српског народног позоришта, извођењем у суботу у 19 часова на сцени “Јован Ђорђевић”.

Ова представа обновљена је по режији Пламена Карталова, госта из Бугарске, а диригент је Микица Јевтић, који је на јучерашњој конференцији за новинаре подсетио да је ово једна од најизвођенијих Доницетијевих опера и представља бисер белканто стила.

- Мада је ова опера изазов и за оркестар и за диригента, ипак је примарни задатак и највећи терет на главној улози, не само због интерпретације, него и у драматуршком смислу - напоменуо је Микица Јевтић.

Либрето за ову оперу написао је Салваторе Камарано, по роману Валтера Скота. Лик Лучије у овој трагичној причи о забрањеној љубави између ње и Едгарда, која није могла да буде допуштена због породичних непријатељстава, и интереса који су је приморали на брак са другим, спада међу психолошки врло комплексне ликове, али је улога изузетно захтевна и у певању, због колоратура по којима се издваја.

Позната је сцена лудила Лучије и каденца са флаутом, подсетила је сопран Дарија Олајош Чизмић, која је ову улогу певала и на премијери 2005, и тада добила годишњу награду СНП -а. Сада, девет година касније, глас је сазрео, и, по њеним речима, некако је и све остало другачије, али с друге стране је и лакше суочити се с овом улогом. Она је додала да су све арије у овој опери заиста посебне, а ту је и чувени секстет из другог чина.

У улози Едгарда је Саша Штулић, а у осталим, које имају алтернације за наредна извођења, су Васа Стајкић / Драгутин Матић (Енрико), Бранислав Цвијић (Артуро), Бранислав Јатић / Горан Крнета (Рајмондо), Јелена Кончар / Верица Пејић / Нора Чонкић Петровић (Алиса) и Игор Ксионжик (Нормано). 

Лучију ће 7. октобра певати Снежана Савичић Секулић из Београда, која је у тамошњем Народном позоришту певала ову насловну улогу. Такође гост из Београда, баритон Драгутин Матић први пут ће певати улогу Лорда Енрика Аштона у представи “Лучије...” 15. октобра.

Сценограф ове представе је Далибор Тобyић, костимограф је Мирјана Стојановић Маурич, а диригент хора је Весна Кесић Крсмановић. Представу је режијски обновила Катарина Матеовић Тасић.

Н. Пејчић

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести