Под заједничким слоганом „Ми”

На Дан мађарске драме у Новосадском позоришту (Ујвидеки синхаз), 21. септембра, биће отворена нова сезона, изведбом представе “Бан Банк” Јожефа Катоне, у режији Андраша Урбана.

Ова драма Јожефа Катоне сматра се највећом драмом мађарске културе, због чега је изабрана за почетак нове сезоне у оквиру које у Новосадском позоришту планирају шест премијера.

- Покушаћемо нешто да кажемо о томе шта је то што нас спаја, шта нам је заједничко, без обзира на конфесије, политичка и друга уверења. У свету у ком се инсистира на разликама, конфликтима, ми ћемо се питати нешто потпуно супротно - навео је на јучерашњој конференцији за новинаре директор Новосадског позоришта Валентин Венцел. Он је предочио да су његови сарадици Снежана Милетић и Роберт Ленард за потребе тематског оквира нове сезоне смислили слоган “Ми”. - “Ми” се исто каже и исто значи и на мађарском и на српском језику. А наслови показују нашу филозофију, ослонце, у којима имамо два дела. Први део чине представе “Лака мала” Ласла Силађија и Беле Зерковића, у режији Радослава Миленковића, “Фама о бицклистима” Светислава Басаре, у режији Роберта Ленарда, “Црни” Иштвана Балога, у режији Жанка Томића. Ови наслови сасвим су извесни, а други део премијерног репертоара зависиће од буyета за 2017.

Пробе за представу “Лака мала” су у току. “Лака мала” је најављена као популарна оперета која ће у Новосадском позоришту бити ближа жанру музичког позоришта. За “Фаму о бицклистима”, Басарин роман који драматизује и адаптира редитељ Ленард, који је рекао да без иједне измењене речи, данас може да представља распад Европске уније, а не Југославије, како је то могло да се види некада.

“Црни” је представа која се ради на нивоу истраживања. Реч је о комаду који је као романтичну драму мађарски писац Иштван Балог написао о српском вожду Ђорђу Петровићу Карађорђу у време док је овај био жив. У праизведби играо је родоначелник српског театра Јоаким Вујић, који је мало касније изашао из представе и сам написао сличан комад, чије је сценско упризорење изводио у исто време кад и Балог своје.

У другом делу сезоне, најављене су представе “Мала мађарска порнографија” Петера Естерхазија, у режији Никите Миливојевића, “Кучка” Чабе Киша, у режији Оливере Ђорђевић, “Гробница за Бориса Давидовича”, у режији Александра Поповског. 

Новосадско позориште и у новој сезони, као и ранијих година, наставиће сарадњу са Академијом уметности у Новом Саду, а осим представа, на програму ће имати књижевне промоције, концерте, изложбе и пројекције филмова.

И. Бурић

Похвала медијима

Директор Новосадског позришта Валентин Венцел је јуче, приликом најаве нове сезоне, изрекао нешто што се ретко чује у савременом друштву - похвалу медијима. Венцел је похвалио присутне новинаре и њихова гласила која прате рад Новосадског позориште за позитиван утицај у јавности и велике заслуге за успехе и углед који, не само у Србији, ужива кућа културе и уметности на чијем је челу. 

Фестивал у оснивању

Осим планова за нову сезону, у Новосадском позоришту јуче је представљена и јединствена оснивачка иницијатива за “Синерyи”, позоришни фестивал језичких мањина света. На идеју директора Новосадског позоришта Валентина Венцела, оснивач фестивала биће Град Нови Сад, као део стратегије развоја културе и кандидатуре за Европску престоницу културе 2021. Венцел је навео да ће “Синерyи” првенствено бити сусрет добрих позоришта, али и сусрет за проширење знања из области мањина и њихових култура у земљама ван матице. Прво фестивалско издање планирано је за октобар 2017.

 

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести