После лањског поста, свирка у два града

У новом издању одржаће се 21. Кањижа џез фестивал, након прошлогодишње паузе када је изостала организација фестивала у Кањижи, јер ће се престојећи приредити у два дела у Суботици и Кањижи.

Поклоници савремене импровизоване музике на окупу ће бити од сутра у Суботици, где се 9. и 10. септембра реализује први део фестивала, док ће други део бити од 22. до 24.септембра на изворној локацији у Кањижи.

Први фестивалски викенд биће у суботичком позоришту “Деже Костолањи”, а концепцијски, обе вечери обележиће по један соло наступ, “Flow Vertical” Јасне Јовићевић  из Суботице и  Мазена Кербаја  из Бејрута. Пред суботичком публиком наступиће Франц Хаутцингера са својим квартетом “Oriental Space“ у коме су још Хелге Хинтерегер, Шариф Шехнаоуи и Мазен Кербај. Хаутзингер и Хинтерегер су два врло утицајна уметника савремене бечке електро и импровизоване музичке сцене, који су се 90-тих година активно бавили развојем минималистичких тенденција у музици. Састав “Oriental Space” је основао аустријски трубач Франц Хаутцингер 2003, након две посете Либану. На завршетку суботичког дела програма наступа дуо кога чине легендарни немачки саксофониста Петер Бретзман у пратњи Американке Heather Leigh.

Кањишки део фестивала трајаће од 22. до 24. септембра, с тим да ће прве две вечери протећи у знаку концертних извођења, перформанса и фотографске изложбе “Двадесет година кањишког џез фестивала” Едварда Молнара и Роберта Ревеса, док је последњи дан резервисан за регионалну музичку конференцију на тему импровизоване и експерименталне музике. Првог дана у Кањижи натупиће Силард Мезеи у дуо формацији са Албертом Маркошем, а затим и у оквиру свог квартета “Red Fruits Stripetet”. На програму су још наступи мађарског састава АРГО у пратњи “Рођеница” из Војводине, трио Cimbiosis Миклоша Лукача из Мађарске, Јасна Јовићевић у оквиру перформанса „Imago Sonus“ са врсним кореографима и плесачима Хени Варга и Денешом Дебреијем.

Организатори истичу да 21. Кањижа џез фестивал и даље истрајава у својој основној намери да спаја две крајности, традиционалну и ритуалну музику са савременом импровизацијом.

За први фестивалски викенд у Суботици карте ће се продавати по цени од 300 динара за концертно вече, односно 500 динара за комплет карата, док ће кањишки део програма бити бесплатан, захваљујући донацији општине Кањижа и компаније НИС. Подршка за организацију фестивала дошла је од Аустријског културног форума, мађарске фондације “Бетлен Габор”, музичке куће “Фоно” из Будимпеште, Позоришта „Деже Костолањи“ из Суботице, “Инфостуда” и суботичког хотела “Глориа Лукс”.

М. Митровић

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести