Спектакл о љубави, радости и искреном пријатељству

Најпознатија, свакако и најомиљенија балетска представа Српског народног позоришта “Грк Зорба”, са чувеном музиком Микиса Теодоракиса, поново ће бити на репертоару овог театра,

након што обновљена, кореографски освежена и с новим играчима, први пут буде изведена у суботу, 8. октобра, у 19 часова на сцени “Јован Ђорђевић”. Ова представа, постављена 1994, играна је до 2013. пуних 18 година, и тако на сцени доживела пунолетство. У том периоду “Грк Зорба” је изведен чак 128 пута, и имао близу 120 хиљада гледалаца у Новом Саду, Београду где је гостовао 14 пута, као и другим местима.

Балетски првак Крунислав Симић је кореограф и редитељ и ове, као и прве представе “Грк Зорба”, за коју је и награђен у СНП -у 2011. Златном медаљом “Јован Ђорђевић”. Кореографија је донекле измењена, као и играчи, такође и сценографија и костими, али оно што, по Симићевим речима, није промењено јесте “прича о искреном пријатељству, чистој емоцији, љубави, животној радости”, пуна страсти и енергије, музике сиртакија и узбуђујуће игре, које су ову представу претвориле у прави балетски спектакл.

– Ово је премијерна обнова, зато што је најмање 30 или 40 одсто кореографије промењено, јер време чини своје. И сценографија је потпуно другачија, и нова, као и костими, тако да у том смислу можемо рећи да је то, на неки начин, премијера, или, како ми кажемо, полупремијера – објашњава Крунислав Симић за наш лист. – Чини ми се да неке представе никад не умиру, као у гвозденом репертоару бели балети “Лабудово језеро” и “Жизела”. Тако је и ова представа била много вољена, и увек је била пуна. Публика је долазила да гледа једну чисту, лепу причу о пријатељству, без обзира на трагичне ситуације кроз које су пролазили главни протагонисти.

Као присталица тога да публика након представе оде из позоришта расположена, ведра, насмејана, те испуњена лепотом коју је гледала, Крунислав Симић сматра да нешто што је добро, и што публика хоће да гледа, треба да буде увек на репертоару. Будући да је у међувремену дошло до смене генерација, и да сваки играч поседује индивидуалност и даје неку другу димензију представи, нови „Грк Зорба” ће, без обзира на претходног, по речима Крунислава Симића, имати мало другачији садржај, а гледаће га и нека нова публика, која је стасала у међувремену.

– Нисам присталица тога да неке људе не можете заменити другима. Имао сам сјајну претходну поделу, али и играчи у новој су дивна деца, и сваки има своју боју и индивидуалност. Учинили су ме срећним и, чини ми се, бољим и кореографом и човеком. Овај млади ансамбл је сјајан, а и главни протагонисти су изванредни. Мислим да ће их публика једнако волети као што је и претходне – напомиње Крунислав Симић.

Музика у овом балету је пријемчива, са фолклорним елементима и неизбежним сиртакијем, и сви је волимо и препознајемо, додаје Симић.

– Микис Теодоракис се трајно одрекао ауторских права у име новосадског балета, и овог града. Чак је одговорио на наше писмо, и тај ће његов одговор бити прочитан на дан премијере. Нажалост, он неће бити са нама, из здравствених разлога то више није у могућности, иначе би био у Новом Саду, сасвим сигурно – истиче Крунислав Симић. 

У премијерној подели “Грка Зорбе” су: Андреј Колчерију (Грк Зорба), Самјуел Бишоп (Ник, млади писац), Катарина Кљајић (Мадам Ортанс), Ана Ђурић (Марина, млада удовица), Ливију Хар (Павлос, сеоски момак) и остали чланови бројног балетског ансамбла СНП -а, као и ученици Средње балетске школе из Новог Сада. Оркестром ће дириговати Александар Којић, а у представи учествује и мецосопран Марина Павловић Бараћ, док соло на бузукију изводи Бранимир Јовановић. Сценографију Милете Лесковца је обновио Саша Сенковић, а костимограф је Мирјана Стојановић Маурич.

Н. Пејчић

Писмо Микиса Теодоракиса

Пред почетак извођења представе “Грк Зорба” у суботу 8. октобра биће прочитано писмо Микиса Теодоракиса: „Драги пријатељи, Нови Сад је уклесан у моје сећање. Никада нећу заборавити љубав и љубазност његових становника нити огроман таленат његових уметника. Желим да вам нова представа ’Зорбе’ буде као и претходна, успешна и још боља! Нажалост, здравље ми не дозвољава да будем са вама. Хвала свима и желим вам пуно успеха. С љубављу и лепим жељама, Микис Теодоракис”.
 

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести