Спој исконске музике и савремене импровизације

После дводневне увертире претпрошлог викенда у Суботици, 21. Кањишки џез фестивал одржаће се од 22. до 24. септембра у Кањижи.

Уметнички директор фестивала Дејан Вујиновић је појаснио да је фестивал стицајем околности ове сезоне променио термин и да је један број уметника, првобитно планираних да наступе у Кањижи, већ наступио у Суботици, али да је та чињеница и нека врста инерције искоришћене да се тамошњој публици представи арс поетика кањишког фестивала.

- То нам некако иде на руку јер је план организатора да од сваке наредне године Кањишки yез фестивал гостује у неком другом граду. Стицајем околности сада је то била Суботица, а наредне године ће то бити Нови Сад, Сегедин или неки други град – најавио је Вујиновић.
Вујиновић је категоричан да Кањишки yез фестивал и даље не одступа од своје арс поетике, да се на једном тако препознатљивом месту спајају две музичке крајности:

- Једно је архаична и исконска, рекао бих ритуална музика, а са друге стране то би била савремена импровизована музика. То је оно по чему организатори других фестивала и публика из окружења препознају Кањишки yез фестивал да је другачији, да има једну оштрицу по којој је препознатљив по оригиналности и другачијем програму, да на том пољу остаје на челу, без обзира што прошле године фестивала није било. Ове године смо припремили програм који се концентрише на локалне уметнике и уметнике који долазе из Мађарске, који се у том програму проналазе “један на један”. Фстивал је текође место где се често могу видети савремене позоришне тенденције, нове кореографије и плесне представе.

У четвртак 22. септембра у 20 сати у холу Дома уметности отвара се изложба фотографија на тему yеза, Роберта Ревеса и Едварда Молнара, двојице званичних фотографа кањишког фестивала претходне две деценије. Након тога у Регионалном креативном атељеу наступа дуо Силарда Мезеија и Алберта Маркуша, комбинацију виоле и виолончела, уметника који се добро познају јер су претходних година често наступали. У Сали Дома уметности ће љубитељи музике имати прилику да уживају у сасвим специфичној интерпретацији традиционалне музике и савремене импровизације.

Из Будимпеште стиже састав АРГО Алберта Маркуша (виолончело), у коме свирају Тијана Станковић (виолина), Арон Портелеки (бубњеви) а из Војводине им се придружује Ервин Малина, састав који негује импровизовану музичку жестоко укорењену у мађарској традиционалној музици, помало у балканској, па све до Мале Азије и Блиског Истока. Саставу АРГО се у Кањижи придружују “Рођенице”, војвођански капела састав који интерпретира традиционалну балканску музику.

За петак на сцену Дома уметности стиже будимпештански трио Миклопа Лукача “Цимбиозис”, где централно место има традиционални мађарски инструмент цимбало, препознатљив по звуку, мелодији и хармонији, међутим, у потпуно другачијој интерпретацији. Лукачу се придружују Иштван Бало и Ђерђ Орбан на бубњевима и контрабасу, тако да ће извођачи који су у врху ргеионалне yез сцене дочарати фузију традиционалне мађарске музике и yеза.

У Сали РКА Кањижа перформанс ће извести плесачи Денеш Дебреи и Хенријета Варга, а прикључиће им се Суботичанка Јасна Јовичевић. Музички програм кањишког фестивала завршава се саставом “Ред фрутс стрипетет” Силарда Мезеија, у коме ће Мезеијев трио употпунити будимпештански трубач Адам Међеш. Сви програми у кањижи су за публику бесплатни. 

М. Митровић

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести