Светски научник као обичан човек

- Ја овде само нисам управник Српског народног позоришта - нашалио се јуче у Новом Саду у свом препознатљивом стилу Ненад Јанковић познатији као др Неле Карајлић, надреалиста и нови примитивац, фронтмен “Забрањеног пушења”,

писац, а сада и редитељ. Шала је пала на конференцији за новинаре у Српском народном позоришту, где Карајлић по сопственом тексту режира представу “ФБИ - досије Тесла”.

Српско народно позориште је у овој причи копродуцент мултимедијалног спектакла чија је премијера најављена за 19. новембар. Карајлић је објаснио да је све кренуло од идеје са “Тесла глобал форума” који организује истоимено удружење на Фрушкој гори, пре годину и по, када су он и његов вишедеценијски сарадник Горан Марић познатији као Малколм Мухарем дошли на идеју да направе представу о Тесли. Сада је у причи и “Нови Сад 2021”, па ће премијера, симболишући годину у којој ће Нови Сад бити престоница културе, почети у 20.21 сат.

- Тесла је један од оних људи који су измислили 21. век - наставио је Неле Карајлић, објаснивши да је у причу између фикције и чињеница уплео хиљаду различитих елемената. - Живим између храбрости и лудости, а сад сам ближе овом другом.

Радња прати агента америчке истражне службе ФБИ (Federal Bureau of Investigation) који је након Теслине смрти у хотелу “Њујоркер” (1943) добио задатак да заплени све његове ствари, после чега креће велика трка светских обавештајних служби за наводним Теслиним тајним оружјем, зраком смрти, за којим се и данас трага. Комад је писан у стиху, биће пуно музике, али неће бити мјузикл. Карајлић је открио да је највећу инспирацију имао у Теслиној књизи “Моји изуми”, а да је, истражујући осталу литературу, схватио да је Тесла био весео тип. Карајлић је описао како се у Њујорку у почетку представљао као тада актуелни скакач са Бруклинског моста, којег многи нису познавали јер није било телевизије, како се коцкао да испита законе среће, навлачио људе да их разбије у билијару...

У представи Теслу ће играти Никола Ракочевић, који је открио да је лик великог научника написан по људском обличју, а не божанском. Марко Гверо игра лик Артура Сатија, који је нешто ала Ал Капоне, мафијаш умешан у високе државне послове. Небојша Савић играће руског шпијуна, а као глумац Српског народног позоришта представио је и своје колеге који су му придружени на сцени, Милорада Капора и Александра Гајина. Поред још неколицине извођача, у представи “ФБИ - досије Тесла” ангажован је, на видеу, Небојша Глоговац као Џон Едгар Хувер, први директор ФБИ.

На јучерашњој конференцији за новинаре, коју је обележио карактеристичан наступ др Нелета Карајлића, говорили су и в.д. управника Српског народног позоришта Зоран Ђерић, Немања Миленковић из пројекта “Нови Сад 2021”, као и Горан Марић (Малколм Мухарем), који је подсетио да је Тесла само прошао поред Новог Сада, али да је 1936. проглашен за његовог почасног грађанина, да је Теслин отац писао за Летопис Матице српске, да му је стриц радио на Петроварадинској тврђави, а Лаза Костић га “женио” са Ленком Дунђерски у манастиру Крушедол, тако да ће и представа бити својеврстан наставак новосадског односа са великим светским научником.

И. Бурић

После премијере, турнеја
“ФБИ - досије Тесла” након премијере 19. новембра у Српском народном позоришту биће одиграно у Центру “Сава” у Београду (18. децембар) и “Борику” у Бањалуци (22. децембар). Жеља аутора Нелета Карајлића је да се изведе још у Грачаници.

 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести