Тамна страна нашег менталитета

Представа “Развојни пут Боре Шнајдера” Александра Поповића, у режији Предрага Штрпца, биће премијерно изведена у уторак увече у Српском народном позоришту.

Улогу Боре Шнајдера из комада који спада међу Поповићеве најбриљантније, малог човека великог апетита, игра Радоје Чупић.

Управник Српског народног позоришта Александар Милосављевић био је у жирију критичара који је “Развојни пут Боре Шнајдера” прогласио за најбољи српски комад друге половине 20. века. Милосављевић се присетио и Бранимира Брстине који је освојио Стеријину награду за улогу Боре Шнајдера, али је остао при тврдњи да је Радоје Чупић тренутно најбољи избор, баш као што је рекао и за избор Предрага Штрпца, редитеља који је доказао да не преза од комада славне прошлости, нити робује конвенцијама.

На конференцији за новинаре поводом премијере, јуче је предочено да се отворило, као питање покренуто радом на представи, да ли је комад из шездесетих, драма о антихеројима социјалистичког режима, још увек актуелан. Редитељ Штрбац нема ту дилему. Кројачи судбина, они који нам облаче одећу за децу, засипају нас површношћу, за њега се нису променили ни данас. Они су свеприсутни полтрони, подобни да аминују све што каже неко одозго, уопште не користећи сопствену главу.

- Не знам за вас, али знам за себе да сам се бар једном у животу понео као Бора Шнајдер - сликовито је објаснио актуелност Поповићевог лика Предраг Штрбац. - Мислим да су сви.

Након рада на представи, драматург Светислав Јованов је сигуран да је комад жив и да га треба читати буквално, као “пут” и као “развој”. На конто актуелизације, Јованов је напоменуо да је осавремењен изнутра, изоштравајући тамну црту нашег менталитета која постаје наша једина страна. 

Глумац у главној улози, Радоје Чупић, рекао је да ми данас живимо у царству Бора Шнајдера. Без обзира да ли је неко добар или не, вреди ли, партијска књижица је оно што га искупљује.

- Важно је да сте послушни! - каже Чупић и додаје да су причу развили до данас, са низом протагониста једног типа.

Како их је представио директор Драме Српског народног позоришта Александар Гајин, у глумачкој екипи су и нове позоришне снаге, Стефан Јуанин и Душан Вукашиновић. Композитор музике био је познати новосадски пијаниста, Александар Бахун, за којег је рад на представи био велики занатски изазов.

- Развојни пут има и музика која покрива период од 1945. до данас. Надам се да сам успео да “нацртам” те периоде - рекао је Бахун.

Сценографију је урадила Весна Поповић, костиме Драгица Лаушевић, а у улогама су још: Страхиња Бојбовић, Мирослав Фабри, Игор Павловић, Алексндра Плескоњић, Тијана Максимовић, Марија Меденица, Тијана Марковић.  

И. Бурић

 

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести