Заљуби се мишица

У Српском народном позоришту сутра ће премијерно бити изведена балетска представа “Ко је најмоћнији на свету!?” Бохуслава Мартинуа, у кореографији Владимира Семјоновича Феђанина, госта из Немачке.

Представа је жанровски одређена као комични балет за децу и одрасле, а биће право освежење, јер последњих 15 година, како је рекао директор Балета СНП Владимир Логунов, на репертоару није било сличних остварења.

Управник СНП-а Александар Милосављевић је на јучерашњој конференцији за новинаре нагласио да представа “Ко је најмоћнији на свету!?” није намењена само деци, него свима онима који воле балетску игру, крхку уметност иза које стоји тежак рад и катастрофални услови.“Ко је најмоћнији на свету!?” је представа чији је квалитет то што упошљава младе солисте и велики број деце - балетских играча, који тако стичу неопходну сценску рутину за касније изазове. Кореограф руског порекла који долази из Немачке, врхунски уметник балета, објаснио је колико је важно и то да у публици буду деца и млади, односно да имају шта да гледају у позоришту, јер је култура јако важна за здрав развој индивидуа, па и целог друштва.

- Све што смо научили дужни смо да пренесемо - каже Феђанин.Милена Кркотић, Теона Радановић, Самјуел Бишоп, млади солисти Балета СНП који ће се наћи у главним улогама представе “Ко је најмоћнији на свету!?”, били су одушевљени радом с децом, која су у процес унела огромно узбуђење. Милена Кркотић (Петао) је открила да је циљ извођача да публику доведу до одговора на питање из наслова. Теона Радановић ће играти размажену Принцезу мишицу која се заљуби у Принца миша (Самјуел Бишоп).

- Свашта смо научили - рекла је Теона Радановић, описујући веселе пробе са раздраганом децом-играчима. - Дечји балет је сложена ствар. Деца су захтевна публика. Музика је модернија, али већини је била позната. Надам се пуном сјају на премијери.Принц миш мора да докаже принцезином оцу да је он најјачи на свету. Самјуел Бишоп, балетски играч родом из Велике Британије, срећан је што за ову улогу мора да покаже и драмске, а не само техничке играчке квалитете, јер је глума веома важна за лик који игра.

Костимографкиња Сенка Раносављевић се нашла пред специјалним захтевима ликова-животиња, а идеја водиља је при том била да сви извођачи добију различит визуелни идентитет. Асистенткиња кореографа Радмила Несторовић је навела да су пуно труда уложили да би овај балет заживео на сцени, јер за децу сваки покрет мора бити разумљив и схваћен на прави начин.Репризна извођења балета “Ко је најмоћнији на свету!?” за месец март заказана су  9. и 18. марта.

И.Бурић
 

Прича о љубави

„Ко је најмоћнији на свету!?” прича је о љубави која је толико моћна да може победити сваку силу и савладати сваку препреку уз помоћ пријатеља. У солистичким улогама се појављују: Петао, Принцеза мишица, Принц миш, Мама мишица, Тата миш, Близанци мишеви, а ту су и представници земаљских сила: Сунце, Облак и Ветар. Госпође мишице су чланице балетског Ансамбла СНП-а. Овај балет је појачан младим снагама и надама -ученицама основне Балетске школе из Новог Сада у улогама Деце и најмлађим учесницима у балету, децом, у улози Беба мишића.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести