Јавни превозник тражи добављача топлих оброка

Градски превозник обуставио је јавну набавку за испоруку готових јела за запослене, јер предузеће “Бертони макс” из Ветерника, није доставио бланко меницу као гаранцију

за озбиљност понуде. Разлог је и понуђена цена од 336.800 динара месечно јер је процењена вредност јавне набавке за годину дана  2,5 милиона динара, без ПДВ. Осим ветерничког предузећа није било других заинтересованих. На порталу јавних набавки предузећа је било назначено да ће у обзир доћи понуда угоститеља који буде за готова јела тражио најмање новца. Нови оглас предузеће ће објавити чим се стекну законски услови.

У јавној набавици је било назначено да је угоститељ обавезан да два пута дневно доставља храну по поруyбини коју прими дан раније, у 7.30 и у 16 часова, и то од понедељка до петка. Уколико од намирница испоручених током дана нешто од хране претекне, трошкови оброка се деле попола на испоручиоца и корисника услуге.

Учесник на конкурсу мора да храну доставља у сопственом посуђу, да брине о томе да она стигне безбедна у погледу хигијенско-санитарних стандарда, да одговара за здравствену безбедности намирница и да има стандард квалитета ХАЧП.

Управо је недавно истраживање показало да чак 80 одсто запослених у Србији више воли да поједе квалитетан оброк у компанијском ресторану него да прими ваучер за намирнице у продавницима и ресторанима. Из исте анкете се сазнало да више од 70 одсто запослених у Србији уопште нема обезбеђену исхрану на послу од послодаваца већ се ослањају на пекаре.

Јавни оглас је уобичајан поступак који предузеће сваке године спроводи мислећи на све запослене, а посебно возаче, који раде сменски, током 24 часа, па би се могло рећи да је градски превозник и у транзицији задржао добру навику. Оглас говори и о томе да  се Градско саобраћајно предузеће држи традиције од пре приватизације када је било уобичајено да свака фирма има ресторан или мензу, где су запослени имали паузу за доручак или ручак.

Оснивач Градског саобраћајног предузећа „Нови Сад” је Град Нови Сад, а то предузеће је једна од ретких градских фирми у којима је кувани оброк део радног времена. Обично је у другим градским предузећима колективним уговорима запосленима обезбеђена, рекло би се, пристојна сума новца за топли оброк. 

З. Делић

 

Од шницле до вестерн доручка

У табеларном приказу јавне набавке назначене су количине које су оквирно потребне на месечном нивоу, из којих се види да се тражи квалитетна и разноврсна и сува, и кувана и печена храна: бечке и париске шницле, сарма, пуњена паприка, пилећи гулаш, ражњићи, густ пасуљ, поховане палачинке са сиром и месом… Уз то тражи се такозвани вестерн доручак, у који спада два јаја на око, две виршле, сир, салама и сезонска салата, затим резанци с кромпиром, сиром, маком...

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести