Кувани оброк и хлеб за шестсто Новосађана

Корисници социјалне новчане помоћи, вишечлане породице, пензионери с најнижим примањима, болесни, особе с инвалидитетом, самохрани родитељи...

најугроженије су социјалне категорије у граду, а самим тим и корисници програма Народне кухиње Црвеног крста на локалу. Сваког радног дана дистрибуира се 600 куваних оброка на два пункта (Футошка 14 и 67), док се на месечном нивоу подели 800 ланч-пакета за кориснике уз приградских места.

– У 2013. години дошло је до повећања броја ланч-пакета са 400 на 800, зато што се повећао број корисника новчане социјалне помоћи у руралним деловима града – каже секретар Црвеног крста Новог Сада Драган Лазић. – Народне кухиње има и пројекат „Кухиња на точковима”, у оквиру којег сваког радног дана достављамо куване оброке на петнаестак кућних адреса.

Црвени крст Новог Сада, у сарадњи с Центром за социјални рад (ЦСР), доноси критеријуме по којима неко има право да постане корисник програма Народне кухиње. ЦСР доставља потврде о особама које су у стању социјалне угрожености, а у ЦК НС постоји Комисија за социјалну делатност која, на основу Правилника о коришћењу социјалне помоћи, одређује најугроженије међу угроженима. Део намирница обезбеђен је од новца Градске управе за социјалну и дечју заштиту, а други део обезбеђује Црвени крст Новог Сада, као саставни део Црвеног крста Војводине и Србије.

– Чињеница је то да сваки пут може боље и да има места за побољшање услуга које пружамо, али у постојећој материјално-финансијској ситуацији, у глобалу, можемо рећи да смо задовољни подршком у овом програму – наглашава Лазић.

Народна кухиња Црвеног крста сваког радног дана дистрибуира пола литра куваног оброка и векну хлеба од 300 грама, док се један ланч-пакет састоји од десет килограма брашна, литра уља, килограма пасуља, килограма пиринча, тестенине и килограма меса у конзерви. Иако током викенда и државних празника Народна кухиња не ради, ЦК НС се труди да, захваљујући донаторима, обезбеде конзерве за дане викенда, док је радно време током зимског периода од 11 до 14 часова, а лети од 9 до 12. Оброци су у потпуности здравствено исправни, а контролише их Завод за јавно здравље Војводине, и припремљени су по утврђеном нутриционистичком стандарду. Тако се на менију могу наћи пилав с пилећим месом, чорбасти пасуљ с хамбуршком сланином, кувани грашак са свињским бутом без костију и ђувеч с пилећим месом.

Л. Радловачки

Фото: архива Дневника

 

Континуитет рада већ 26 година

Народна кухиња Црвеног крста Новог Сада непрекидно ради од 1991. године. Од 2002. добија подршку локалне самоуправе, која обезбеђује највише новца за прављење оброка. На основу Закона о јавним набавкама, сваке године се закључује уговор с најповољнијим понуђачима, те се тако оброци припремају у неком од ресторана, а дистрибуирају на пунктовима Црвеног крста.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести