overcast clouds
12°C
08.05.2025.
Нови Сад
eur
117.2025
usd
103.5449
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Више топлих напитака, свежег воћа и поврћа

12.01.2016. 20:27 13:33
Пише:

Нагле промене времена лоше утичу на хроничне болеснике и погодују развоју респираторних инфекција код свих грађана чији је имунитет ослабљен.

Начелница Службе опште медицине у Дому здравља на Лиману др Татјана Егић тврди да се статистике о грипозним стањима грађана раде на месечном нивоу и да стога не постоје потврде да су протеклих дана у Домовима здравља биле велике гужве, као и да су оне узроковане прехладама и вирусима.

– Добили смо извештај од прошле недеље, у којем се наводи да тад није било изолованог вируса, што не значи да би такав резултат био и ових дана кад су уследиле промене времена – наводи др Егић. – Ја нисам имала ниједан такав случај ових дана, али не могу да кажем да га ни колеге нису имале јер немам увид у ту базу података.

Она сугерише да је прехлада најчешћа од свих вирусних инфекција, да се веома брзо шири кроз становништво, па и да је због тога важно на време реаговати да би се то спречило. И прехлада и грип спадају у групу капљичних инфекција и најчешће трају око недељу дана, уколико се не искомпликују бактеријском инфекцијом. Саветује се уношење што више топлих напитака и лимунаде, свежег воћа и поврћа као и проветравање просторија у којима се борави.

У случају главобоље, болова у мишићима и повишене температуре могу се користити лекови за снижавање температуре, а гребање у грлу смањује се сисањем орбилета, употребом спрејева за грло и испирањем грла чајем од жалфије.

Препоручује се коришћење сирупа, спрејева на бази морске соли. Ако се после два-три дана стање не побољша или се температура одржава изнад 39 степени, неопходно је јавити се што пре изабраном лекару.

Т. Стојшин

 

Пише:
Пошаљите коментар