Зимница празни новчанике

На Футошкој пијаци тезге су препуне, све се шарени, а понуда је богата јер стиже време када се спрема зимница и пуне оставе за дуге хладне дане.

Како смо се уверили, квалитет и цене робе варирају, тако да купци имају могућност избора.

– Цене су исте, ако не и повољније у односу на прошлу годину – рекла је Сава Васић. – Навикла сам сама да правим зимницу. Првенствено због деце волим да имамо домаће.

Продавци пак немају велику зараду, нарочито када се узме у обзир њихово улагање у односу на продају. Углавном се сви слажу у томе да тај посао није уносан, али су принуђени њиме да се баве. Има и оних на чијим тезгама се може наћи већ готова зимница.

– Купују људи и готово када немају времена да направе своју, а понекад и када потроше залихе – испричао нам је један од продаваца. – За сада још нема туршије, али ту су паприка, ајвар, парадајз, пекмез.

На Футошкој пијаци могу се пронаћи и готови производи, попут куваног парадајза, а за литарску флашу треба издвојити око 120 динара. Зелене се и краставци, а килограм је од 45 до 60, док су корнишони скупљи и стају од 70 до 100 динара, а могуће је и купити yак. Паприке има највише на тезгама, али је и наскупља. Цена yака варира око 1.000 динара, а за килограм цене се крећу од 60 до чак 80 динара. Килограм цвекле је око 60 динара, а карфиола од 80 до 100 динара.

У продавницама се тегла паприке креће од 200 до 300 динара, док су краставци од 150 до 200. Од килограма могу се направити две тегле паприке. То показује се да је једноставније купити готову зимницу, што ствара проблем приватним произвођачима, али штеди време и труд купцима. С друге стране, има и оних који је традиционално сваке године припремају, без обзира на то што се испостави да то није јефтинија варијанта, напротив да за зимницу треба издвојити доста новца.

К. Л. - Д. Г. - Н. А.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести