„Било је добрих страна 5. октобра, али насиље је недопустиво“

Премијер и лидер напредњака Александар Вучић оценио је да је било и добрих и лоших страна Петог октобра, додајући да је „добро што је дошло до промена,

али да насиље свакако није било добро”.

– За разлику од многих за које данас видим да су се сврставали, ваљда доказујући лојалност себи јер су сви безгрешни, покушаћу да будем објективан и да кажем да су се 5. октобра десиле неке ствари које су морале да се догоде, и неке које нису смеле да се догоде – истакао је Вучић. – Морало је да се догоди да Србија изађе из међународне изолације, и то је била важна тековина, а није смело да се деси да све што су генерације грађана стварале, радиле и правиле, буде опљачкано и уништено у неколико година после 5. октобра.

Он је додао да му се „чини да је то нешто о чему би се свако ко је објективан, а не острашћен, могао лако сагласити”.

Председник Владе подсетио је на то да је „било и насиља које је недопустиво, а то је за нас Србе, нажалост, у различитим историјским оквирима, било готово уобичајено”.

– Оно што није било добро је скривање тог насиља и линчовање појединих новинара и уредника, и то на силу скривање насиља, што и данас чине, од јавног сервиса до многих других, који намерно те слике избегавају по сваку цену. Ваљда се стиде своје улоге после тога и прећуткивања истине о ономе што се збивало – сматра Вучић, понављајући и да је Пети октобар имао и своје добре стране у променама које су се догодиле.

И у сали парламента Србије било је посланика који су желели да дебатују о Петом октобру, али председница Скупштине Маја Гојковић је то у старту прекинула.

Председник Нове странке Зоран Живковић искористио је прилику да „свим родољубима” честита 5. октобар, истичући да је тај датум 2000. године био „важан дан модерне српске историје”. О 5. октобру намеравао је потом да говори и посланик ДС-а Радослав Милојичић, али га је председница Скупштине прекинула, рекавши да неће данас дозволити „предавање” о том датуму.

– Предавање о 5. октобру нећу дозволити, једноставно, не интересује нас. Причаћемо о закону који је пред нама – остала је категорична Маја Гојковић.

Представници парламентарних странака изнели су своје ставове у изјави медијима. Шеф посланика СПС-а Ђорђе Милићевић истакао је да се СПС не би променио и реформисао да није било 5. октобра, а не би се ни знало ко је у странци због функција, а ко због идеологије. Истакао је да СПС треба због тога да буде захвалан онима који су га организовали.

– Пети октобар је симбол пропуштених шанси и изневерених обећања – рекао је он. – Грађани су добили уништене фабрике, радници су остали без посла и данас осећамо негативне ефекте тих промена.

Функционерка ЛДП-а Наташа Мићић казала је да је за њу то „чињенично и емотивно велики дан” и да се супротставља свакој релативизацији и обесмишљавању.

– Нажалост, много више има изјава такве врсте – сматра она. – Друго је питање што су многе шансе пропуштене, и то је тачно, мењале су се владе, али сам 5. октобар је заиста велики и историјски дан.

Посланик ДСС-а Дејан Шукић сматра да значај 5. октобра не треба повезивати с оним што се дешавало после.

С. Ст.

 

Лице и наличје

Лидер „Двери” Бошко Обрадовић каже да 5. октобар има и лице и наличје.

– Лице 5. октобра је жеља народа да дође до демократских промена и да се смени један режим за који смо сви, па и ја, сматрали да није добар и да је нанео огромну штету српском народу и држави – рекао је Обрадовић новинарима у Скупштини. – Наличје је то што је после тога дошла још гора власт која је распродала Србију па због тога 5. октобар не може остати у историји Србије обележен као било какав позитиван тренутак.

 

Вулин: Немамо циљеве 5. октобра

Министар за рад и председник ПС-а Александар Вулин изјавио је да се Влада премијера Вучића бори за суверену и војно неутралну Србију, земљу без пљачкашких приватизација и Србију која води рачуна о свом народу ван Србије, али да ти циљеви немају нимало везе с 5. октобром.

Он је тиме одговорио потпредседнику Владе Расиму Љајићу, који је рекао да мисли да „данашња влада наставља реализовање кључних циљева и предности које тада нису остварене, а прокламоване су пре 16 година”.

– Претпостављам да би потпредседник Љајић волео да су вредности 5. октобра биле суверена Србија, војно неутрална, Србија без пљачкашких приватизација, Србија која води рачуна о свом народу ван Србије, Србија која ради и штеди, Србија чије владе се не руше на улици и чије владе се не успостављају на улици уз помоћ и новац странаца, Србија чију скупштину и телевизију не спаљују, новинаре не линчују, Србија у којој се изборни материјали не спаљују пре бројања а изборни резултати проглашавају на улици, Србија којом не владају криминални кланови. За те циљеве и вредности се заиста и бори Вучићева влада, али они с 5. октобром немају нимало везе – рекао је Вулин.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести