„Тенис” долази у Србију, уговор у јуну

Премијер Александар Вучић саопштио је да немачка компанија „Тенис” жели да улаже, да ради у нашој земљи, дуго година да остане у Србији и прави профит за своју компанију. То ће, навео је председник Владе,

значити и опоравак посрнуле српске пољопривреде. Власник немачке месне индустрије Клеменс Тенис потврдио је на јучерашњој заједничкој конференцији за новинаре да намерава да организује производњу меса у Србији, а с премијером Вучићем договорио се о наредним корацима за долазак те компаније, од којих је најважнији добијање дозвола за рад и образовање кадрова из наше земље. Тенис је поручио и да његова компанија не долази да би потиснула српског пољопривредника, већ да би подстакла производњу свињског меса и извоз, најављујући укупне инвестиције у Србију од 300 милиона евра у наредних пет година. Посебно је замолио српске пољопривреднике за подршку, рекавши им да долазак у неку земљу без подршке нема смисла.

Председник Владе је рекао да се уговор с компанијом „Тенис” припрема за јун. До тада Србија треба да уради још много тога, посебно када је у питању образовање и проналажење пољопривредника спремних за високе захтеве немачких партнера. Истовремено је поручио да „Тенис” не намерава да извлачи новац из земље у коју долази, већ ће приходе од посла у Србији користи за овдашње инвестиције у свињогојство.Немачки „Тенис” је један од највећих произвођача свиња у Европи, који годишње узгоји око 17 милиона свиња, али и око 400.000 говеда, и који има обрт већи од пет милијарди евра годишње. Влада Србија и немачка компанија „Тенис”, која је највећи произвођач меса у Европи, потписале су у априлу прошле године Меморандум о разумевању.

„Тенис” у Немачкој има 17.000 пољопривредника-добављача, који су породична предузећа и који добро живе од тога. Келеменс Тенис је пренео да није могао да одбије шефа српске владе, када га је упознао и када га је питао да дође и помогне у реструктурирању пољопривреде у Србији.Тенис је објаснио да тим његове компаније већ ради на пројектовању десет фарми у Србији, и истакао да његов долазак не значи гушење домаће производње, већ је, напротив, идеја да упосли оне који већ производе на српском тржишту.Премијер Вучић је објаснио да ће „Тенис” градити  савремено „вертикално предузеће”, које ће обухватити производњу житарица за исхрану, производњу и кланицу товних свиња.

Намера је да за неколико година у Србији произведе на својим фармама, а већи део откупи од наших сељака, укупно четири милиона свиња. Вучић је додао да у Србији данас у кланицу иде 2,8 милиона свиња, те је таква планирана производња огромно повећање и много значи за пољопривреду наше земље.
„Тенис” намерава да у наредних пет година интензивно ради на свом пројекту у Србији, а локација ће бити изабрана тако да буде у средини неког региона у којем ће се производити свиње. Како је најавио први човек те компаније, биће успостављена интернет платформа преко које ће заинтересовани пољопривредници моћи да се пријаве, а, када буду изабрани, биће упућени у Немачку, у Академију „Тенис” на обуку, да би се упознали с технологијом коју користи та компанија.

– Други стуб, када будемо ушли на српско тржиште, јесте да започнемо производњу меса. Тражимо да преузмемо неку постојећу фирму да бисмо отпочели рад и боље упознали тржиште – рекао је Тенис, додајући да је трећи корак реализација грађевинских подухвата, при чему ће највећи део послова бити додељен српским фирмама.  

С. Станковић
 

Српско-немачки ћевапи

На питање има ли план производње српско-немачког ћевапа, Тенис је најавио да ће његова компанија производити „културолошки српске ћевапе”, ако то купци буду желели и тражили.– Ја уживам у српским ћевапима. Били смо на вечери, а након што смо јели јунетину и јагњетину, тражио сам ћевапе. Знамо како се то ради, а ако не знамо, питаћемо српске произвођаче. Ми волимо да учимо – закључио је Тенис.

Шанса за извоз и подршка

– Извозимо у 98 земаља глобално. Светски смо првак у извозу свињског меса, с уделом од 82 одсто по количини. Располажемо са 16 извозних бироа, који ће бити у ситуацији да извозе српско месо. Тако ћемо подићи потражњу и у самој земљи – објаснио је Тенис. – Ми веома радо долазимо у Србију јер овде налазимо добре предуслове и политичку подршку да спроведемо наше идеје. Имали смо сличан пројекат у Русији. У интересу српске пољопривреде је да се неко бави модерном производњом меса, што ће допринети расту извоза.
 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести