Албански привредници добродошли у Србију

Премијер Србије изјавио је да су Албанци и Срби два највећа народа на Балкану, да од њих самих зависе њихови међусобни односи и будућност и да не треба да

 препусте ником другом да им те односе уређују.– Билатерални односи наше две земље ће бити бољи, добро разумемо наше разлике, добро знамо да морамо да живимо једни поред других, али и да морамо да усмеравамо нашу енергију на сарадњу – рекао је премијер. – Свидело се то и Албанцима и Србима или не, Срби и Албанци су два највећа народа на Балкану и од нас зависе наши односи. Немојте да препуштамо другима да нам то уреде, сами можемо одговорније и боље да то урадимо.

Он је у Нишу, на Пословном форуму Србија–Албанија рекао да Албанци држе реч, да су добри пословни људи и да је лично уверен у то да из тога може да се извуче корист за Србију.– Добро радите с њима, наша сарадња је добра за Албанију, али и за Србију, и то је моја порука свима овде – казао је Вучић.

Премијер Србије је такође нагласио да ће Србија имати много користи и када буде изграђен ауто-пут Београд–Приштина, и поручио привредницима да гледају у будућност.Вучић је захвалио привредницима из Србије и Албаније што су у великом броју дошли на форум, наводећи да су и он и Рама били веома поносни што је сала у којој се одржава форум пуна.

Навео је и да је срећан што се форум одржава у Нишу, на југу и југоистоку Србије, за који је рекао да је раскрисница путева и доброг бизниса и место које ће да представља средиште напретка и Србије и целог региона.– Хвала свима који су дошли иако су знали или не, да ли им то доноси одређене предности, јер су се борили с предрасудама и с једне и с друге стране – рекао је Вучић.

Премијер Албаније Еди Рама цитирао је на Пословном форуму у Нишу српског нобеловца Иву Андрића и привредницима поручио да „не левитирају између страха и наде”.– Цитираћу Андрића који је рекао – између страха и наде увек постоји један простор и многи живот проведу у том мрачном простору, чекајући тамо где се никад ништа не дешава – рекао је Рама. – Верујем да предузетници по својој природи између страха и наде увек бирају наду јер би, у супротном, банкротирали, док политичари бирају страх јер нису у опасности да банкротирају.

Албански премијер је привредницима поручио да су велики потенцијал, изузетан пример који свима може показати, па и политици, да треба бити ближи нади, а не страху и да не треба егзистирати између наде и страха.– Сигурно је, ако идеш према нади, то значи да имаш јако срце и да си спреман да ризикујеш – закључио је Рама.

Рама је на отварању форума подсетио да је пре две године одржана фудбалска утакмица између Србије и Албаније у Београду, а реч је о утакмици на којој је пуштен дрон са албанском заставом.„Сећате се каква је амтосфера створена пре две године и ко би од нас пре две године у тој амосфери могао замислити данашњи састанак”, рекао је Рама.

Он је навео да је бизнис форум Србије и Албаније најсјајнији доказ како се односи две земље, независно од разлика које постоје, одвијају у потребном правцу - у правцу грађана, односно људи са обе стране који су и основни разлог развијања добрих односа.Рама је захвалио председнику Привредне коморе Србије Марку Чадежу, који је, како је навео, био мотор читавог подухвата и који је довео привреднике у толиком броју у Ниш, као и председнику Асоцијације Бизнис Албанија Луану Брегазију.

„Урадили су све како би се реализовало ово важно крунисање овог напора који је на својим почецима”, рекао је Рама.

Е. Д.

Симпатије

– Односи Албаније и Србије су бољи него икада, са потенцијалом да буду много бољи, јер данас не само да разговарамо после 70 година ћутања, већ постижемо и напреда - изјавио је  премијер Албаније Еди Рама.
Рама је у изјави за Б92 рекао да на Србију гледа са много симпатија и да цени напоре које српски премијер Александар Вучић улаже да се коначно уклоне наслеђа и анимозитети из прошлости и да се крене напред.
 

Дочек с неба

Припадници 63. падобранске јединице приредили су дочек за премијера Александра Вучића, који их је посетио у Нишу. Десетак њих се спустило с неба испред премијера, који је касније с њима ручао и најавио јачање специјалних снага. Вучић је падобранце посетио у нишкој касарни „Аеродром”, а они су му приредили одговарајући дочек – с неба.

Десетак припадника падобранске јединице, међу којима и једна жена, спустило се с неба испред премијера.Вучић је навео да ће посебно бити ојачана Специјална бригада у Панчеву, као и да ће се додатно ојачати Падобрански батаљон– Потребне су нам снаге које могу брзо да реагују, да прве прихвате и приме удар и да прве брзо и најснажније дејствују по потенцијалном агресору – навео је премијер.

Нагласио да ће Влада у то уложити новац и да за то неће штедети.Вучић је такође рекао да следи повећање плата војницима, које неће бити мало, односно биће веће него прошли пут.
 

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести