Апатурај: Поштујемо одлуку Србије, не тражимо да уђе у НАТО

НАТО поштује суверенитет Србије и њену одлуку да са западном војном алијансом сарађује у виду партнерства, а не чланства, изјавио је високи званичник НАТО-а Џејмс Апатурај

у интервјуу за телевизију Пинк.

"Оно што ми видимо је партнерство са Србијом, јер ви сте војно неутрални. Заиста немам никаквих назнака за НАТО чланство из Београда, нити је било ко то из НАТО приметио. Ми то и не тражимо", рекао је заменик помоћника генералног секретара НАТО-а.

Он је подсетио да НАТО има одличне партнерске односе са низом земаља, као што су Аустрија, Швајцарска, Финска, Ирска, које су неутралне и војно несврстане.

"Ми настављамо све док Србија то жели да држи тај пут и ако треба тај однос ћемо продубити", додао је Апатурај.

Осим добрих партнерских односа, Апатурај каже да Војска Србије и НАТО немају заједничке операције.

"Ми имамо само заједницке вежбе које заједнички држимо као што су, рецимо, на отклањању последица природних катастрофа. Имамо заједничку вежбу у Црној Гори тренутно, а тамо је 15 ваших припадника војске, што је сјајан пример сарадње коју желимо да имамо и које доприносе како Србији, тако и НАТО-у и региону", истакао је заменик помоћника генералног секретара НАТО.

Апатурај каже да НАТО види Србију као веома поузданог партнера.

"Мислим да и Србија има користи од овог партнерства са НАТО-ом из очигледних разлога. Један је тренинг који заједнички обављамо, помогао је оружаним снагама Србије да боље учествују у операцијама УН и ЕУ и које такође помажу Србији на њеном путу ка Унији', истакао је он.

Апатурај је указао да НАТО са Србијом има и конкретне пројекте, као што су они са министарством одбране, у које је уложио око 15 милиона евра како би се помогло сигурно чување и уништавање вишка оружја и муниције.

"Мислим да знате шта може да се догоди ако то не урадите на прави начин, а имате заиста доста оружја. Пројекти као што је овај помажу бољем животу грађана а, као што знате, постоји обострана корист базирана на узајмном поштовању и поверењу", рекао је званицник НАТО.

На питање кроз које акције НАТО помаже војсци Србије, Апатурај каже да су примери за то бројни.

"Као прво имамо могућност да српска војска сарађује са војскама других земаља. То није једноставно као што звучи. Почиње са часовима енглеског језика које ми обезбеђујемо, а ту су и тактичке вежбе које учите уз сарадњу са другим војскама. Такође, обучавамо особље у Србији и то не само војно како да се понашају у ситацијама природних катастрофа, а Србија је у региону у томе преузела водећу улогу због чега смо веома срећни", истакао је он.

Према његовим речима, ради се са министарством одбране да би обезбедила боља транспарентност како би се уверили да се новац троши на прави начин, што има позитиван утицај на борбу против корупције.

"Постоји заиста широк спектар тих послова", напоменуо је Апатурај.
(Танјуг)
 

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести