Арсенал у гаражи директно повезан са оним из Јајинаца

Полиција је у уторак увече у једној гаражи на Новом Београду пронашла још један арсенал оружја, који се доводи у везу са оружјем пронађеним у суботу у близини породичне куће премијера Србије.

Украдени аутомобил марке "рено меган", у коме је пронађен додатни арсенал оружја примећен је у суботу у послеподневним сатима у Јајиначкој шуми, у непосредној близини локације на којој је пронађен први арсенал, пренео је Пинк тв.

У оквиру истраге о пронађеном арсеналу у суботу, припадници МУП-а су у новобеоградској гаражи у аутомобилу пронашли 400 грама тротила, два пута по 200 грама, два мобилна телефона за даљинско активирање експлозива, каписле, један револвер,  аутоматски пиштољ "хеклер и хок", као и већу количину муниције.
Реч је о експлозиву велике разорне моћи.

Тај експлозив служи за рушење објеката и употребљава се у грађевинарству, рударству и војној индустрији, када је реч о легалној употреби, али га користе и криминалци када организују различите ликвидације. 
 Разорна моћ овог експлозива је, према речима стручњака, пет пута јача од класичног експлозива. 

То је стабилан експлозив, може дуго да се складишти, а криминалци га користе постављањем испод возила и ативирају га даљински углавном преко мобилног телефона.
Количина пронађеног експлозива је апсолутно довољна да сруши мању зграду, али исто тако и да уништи блиндирани аутомобил.

 

Налог премијера: Без информација о оружју док траје истрага
По налогу председника владе Александра Вучића, нико од надлежних државних органа који су задужени за безбедност премијера, укључујући и МУП и цивилне и војне обавештајне агенције, неће излазити у јавност са информацијама о догађајима у Јајинцима и на Новом Београду.  

Како преносе медији, у складу с налогом премијера, информације о оружју пронађеном на две локације, у близини породичне куће премијера Александра Вучића и у гаражи на Новом Београду, неће бити изношене док се истрага не оконча.

Председник скупштинског Одбора за контролу служби безбедности Игор Бечић данас је одложио седницу тог тела, планирану за сутра, а на којој је директори безбедносних агенција требало да информишу чланове одбора о угрожавању безбедности премијера.

"Проценио сам да је потребно дати више времена безбедносним службама за комплетан извештај о угрожавању безбедности премијера и његове породице и одлучио сам да одложим седницу одбора", рекао је Бечић Танјугу.

 

Стефановић: Мета директних претњи Андреј Вучић, индиректно премијер

Премијер Александар Вучић страхује да је мета безбедносних претњи његов брат Андреј, изјавио је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.  
Стефановић је у уторак увече саопштио да се у малој области близу куће породице премијера у Јајинцима у суботу, када је пронађено оружје, и два дана пре тога нашло 97 безбедносно интересантних лица.

Неки од њих су у ранијим истрагама били осумњичени за покушај убиства против неких од припадника највиших државних институација, навео је министар.
До сада је саслушано 37 лица, а полиција је утврдила "трагове озбиљног професионализма", рекао је министар полиције за јавни сервис.
Стефановић је рекао да се у пречнику од једног километра, у делу села Раковица-Јајинци-Јелезовац, у дану проналаска арсенала оружја код куће премијера, и два дана пре тога, нашло 97 безбедносно интересантних лица.

"Ми смо чак установили да нека од ових лица користе мобилне телефоне људи који раде у неком компанијама које су блиске држави или су државне компаније. Ради се иначе о 'пуцачима', како се то каже жаргонски, дакле ради се и о људима који су у кримионогеној средини познати као извршиоци тешких кривичних дела или су за извршење таквих дела осумњичени", казао је министар.

"Оно што сам видео, да у тако малом месту, немогуће је да је у три дана толико било рођендана и слава да је 97, а можда и више људи, било ту, неки од њих раније, када је рађена истрага док ја нисам био министар, тада су били осумњичени за покушај убиства против неких од припадника највиших државних институација. То је веома упозоравајући податак", нагласио је Стефановић.

Министар истице да је саслушано 37 лица и, како примецује, приметни су трагови озбиљног професионализма.
"Не могу да верујем да људи мисле да је то слуцајно и да смо слуцајно нашли "зољу". Имамо информације која су то лица, ради се интензивно", напомиње министар полиције.

Према његовим рецима, анализиране су све опције у истрази и остале су још две или три које полиција брижљиво разматра.
Премијер Вучић страхује, како каже министар, да је можда потенцијална мета био његов рођени брат Андреј.
Како каже Стефановић, све безбедносне службе које су радиле његов психолошки профил, и профил премијеровог брата, могу да потврде да они имају само једну слабу тацку - један другог.

Министар полиције каже да Александра Вучића познаје 20 година и у току којих су, како каже, били врло блиски.
"Ја сам овде не да бих градио каријеру, вец сам овде да бих му помогао. Нисам видео да је овакво стање, као у последња два дана. Знате да он није неко ко се плаши да уђе у борбу, ко се плаши за свој живот", напомиње Стефановић.
Када је реч о писању "Вецерњих новости" да ће се Вучић повући са чела Бироа за координацију служби безбедности, Стефановиц је рекао да не зна како су људи из Новости дошли до тих информација.

"Нећемо одустати, борићемо се свим средствима и видећемо како ће да се заврши", истакао је Стефановић.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести