Аутономија Војводине није ствар политике него новца

Новоформирана Левица Србије спрема се за изборе на свим нивоима. Недавно је отворила канцеларију у Новом Саду. Њен лидер Борислав Стефановић у интервјуу за „Дневник“ каже да разговарају са свима,

који деле исте или сличне програмске правце и идеологију.

- Још разговарамо о предизборној коалицији. Са Радуловићем међутим, неће бити договора, јер су превелике програмске и идеолошке разлике. Ми смо отворени, никога не вучемо за рукав, спремни смо да идемо на изборе на свим нивоима. Ко прихвата идеологију и наш програм и имамо више заједничких тачака, добро  је дошао. Нећемо никад ићи са десницом, ни са Српском напредном странком за разлику од других политичких странака, то чак и пише и у нашем програму.  Сви остали су добро дошли, нарочито партије мањина и синдикати-каже Стефановић з6а наш лист.

А демократе, да ли разговарате и са њима?

- Испали би неозбиљни, ако би се спајали с онима од којих смо отишли. А отишли смо из ДС пре свега јер нисмо успели да ускладимо програм и идеолошке погледе на свет и што ДС није хтео да се одрекне грешака у прошлости. Онај ко не хода у корак са својим временом осуђен је на пропаст.

Да ли верујете да у Србији постоји идеолошка разлика између странака леве оријентације?

- У Србији не постоји странка леве оријентације. Није постојала док Левица Србије није направљена. Зато што су странке које се издају за левицу, уствари лажне левице. Ту пре свега мислим на СПС, ПУПС, као и на Расимову и Вулинову партију.

Због чега мислите да су они лажна левица? 

- Они су гласали за смањење плате и пензије, повећање цене струје, катастрофално лош закон о раду, договор са ММФ и за друге ствари које су уништиле животни стандард. Пошто су сви сложно дигли руку на седници Владе и у Скупштини, они не могу бити левица. Левица Србије је најмлађа и најбрже растућа опозициона снага у Србији. Нама прилази све више људи, нарочито младих. Убеђивали су нас деценије и по и више да су идеологије и идеје превазиђена ствар и ми смо казали да то није тачно. Зато што више није важно ко је ког социјалног статуса, и да ли је био у некој странци, људи подржавају идеју социјалне правде и желе политику у којој је човек центар. Желимо да уништимо партократију, да се обрачунамо са криминалом тако што ћемо отети од оних који су отели грађанима Србије, не само тако да се људи шаљу у затвор, него тако да оно што су отели да се врати у буyет Србије. Грађани хоће правду и државу.

Шта нудите грађанима што већ није нуђено?

- Не желимо да учествујемо у политичком животу по оној народној „сјаше курта да узјаши мурта“ и нисмо они који кажу, е сад мало ми да дођемо на власт да сменимо напредњаке. То је бесмислено. Ми хоћемо да променимо овај систем, који је окренут против човека, нарочито против радног човека, пољопривредника, пензионера, против незапослених. У том смислу ми смо једина партија, која жели интервенцију државе у привреду; која каже да треба држава да изгради фабрике, ако не постоје други услови. Ми смо једина партија која каже да ћемо написати да је страначко запошљавање кривично дело.... Ми смо једина партија која хоће да опорезује верске заједнице, осим за потребе верске службе дакле, услуге као и имовину која служи у комерцијалне сврхе. Значи, зграде, њиве, воћњаке, мотеле, винарије... Хоћемо да зауставимо партијске субвенције, партијски намештене тендере, и додатно, максимално да опорезујемо најбогатије. Ми смо за преговаре са страним кредиторима о паузи отплате спољног дуга до пет година како би дошли годишње преко милијарду евра да спроведемо ствари које смо обећали. Ако уђемо у извршну власт функционери ће за спровођење пет кључних тачака из програма гарантовати личном непокретном имовином. Ако не испунимо тих пет ствари, нама ће се лична имовина одузети и ући у буyет Србије. Баш зато што знамо да су сви свашта обећавали па су грађане изневерили и они су с правом разочарани и неће да изађу на биралиште.

Како треба Војводина да се промени?

- Ми мислимо да Војводина треба да престане да буде симбол или унитаризма или сепаратизма. Она треба да буде покрајина која може да живи и треба коначно да решимо тих фамозних седам одсто који по уставу припада Војводини из републичког буyета. То се никад није поштовало, а то је ненормално.

Зашто ДС када је имао власт на свим нивоима, није донео закон о финансирању? Функционери ДС-а из Војводине, увек дају одговор да то неко у Београду није хтео. Шта ви кажете?

-  Ви сте на правом трагу. Откривате бесмисао војвођанске политике до сада. Зато што суштински то грађани Војводине треба да знају. Све партије које причају о томе имају неку посебност, осим можда Лиге социјалдемократа Војводине, која је регионална партија, има централу у Новом Саду и она се бори за то. Све остале партије које причају о томе никада неће о томе одлучити, док се не одлучи у Београду. И све те приче о војвођанском идентитету, о жутој супи и маковњачи су бесмислице. То служи да људи не виде да их пљачкају, да их лажу, да се партијски запошљавају, да се продаје земља странцима што је недопустиво, да Војводина клизи у беду и незапосленост. Немамо фабричке димњаке, само се партијска паразитска структура развија. Очекујем да добијемо широку подршку у Војводини. Борићемо се за конкретне ствари, за оно што Војводини припада и законом и Уставом.

Ержебет Марјанов

Барјаци и транспаренти 

Како видите Војводину?

- Морају сви да престану да злоупотребљавају Војводину и то нарочито у предизборном циклусу. Кад год имамо изборе за Покрајину свака странка извади своје барјаке и транспаренте. На једнима пише „не дамо нашу Војводину“, на другима хоћемо да Војводина буде Војводина Београда, или централизована. У суштини сви избори су показали до сада да се ни једна странка се не разликује од друге.  Дакле, Војводина мора да буде аутономна покрајина која има своје изворне приходе и имовину, али и администрацију не више од пет до шест секретаријата, само за оно што су њене надлежности. Мора се забранити страначко запошљавање као кривично дело. Сви кредити који су дати до сада у покрајини треба да се открију и покажу јавно, они који су евентуално грешили о закон треба да одговарају.

Ко има план за после избора

Да ли Војводина има довољно овлашћења, довољно широку аутономију?

- Ингеренције Војводине свакако нису добре, док се прецизно не одреди шта је имовина Војводине и шта су њене изворне надлежности. Мора да се зна да је суштина децентрализације и регионализације новац, а не политика. Ако немамо новац, који изворно општински или покрајински онда су све остале приче ствар фолклора и преваре бирача. Једни кажу не дамо нашу Војводину, а други не дамо српску Војводину.

Шта Левица Србије каже?

- Она каже да хоћемо пет- шест надлежности јасно дефинисаних и хоћемо јасно дефинисану имовину. Дакле, не требају нам нове Скупштине, нове владе и нове администрације, нама треба уствари да ти људи нешто раде и да о нечему одлучују, не само о буyету, који им великодушно одобри Република. Мислим да напредњаци, пошто морам на њих да се осврнем немају никакав план за Војводину. Њихов план је једино да сруше Пајтића. Кад њега сруше, они не знају шта ће да ураде. Није суштинско питање да ли ћете да срушите Пајтића, него је питање шта ћете да урадите са Војводином, а имате власт у Републици. Значи питање за господина Галића, Мировића, Зобеницу и остале. Ако хоћемо аутономију здравства онда треба да пружимо човеку такву услугу да не чека месецима на зрачење, јер не ради апарат. Аутономија није да људи чекају годину дана на процедуру у Сремској Каменици. То су суштинска питања, а не то да ли је Војводина Пајтићева или Мировићева. 

 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести