Без територијалних претензија, за мир и бољи живот

Премијер Александар Вучић и хрватска председница Колинда Грабар Китаровић потписали су јуче у Суботици Декларацију о унапређењу односа и решавању отворених питања између Србије и Хрватске,

а обоје су се сложили да је то изутетно битно за две земље и два народа, те да показује искрену жељу две стране да унапреде међусобне односе.

„Имали смо добре, садржајне, конструктивне и не лаке разговоре о свим темама и проблемима с којима се суочавају Срби у Хрваској и Хрвати у Србији. Кроз декларацију смо показали да желимо да се наши односи унапређују и то није питање само ових шест тачака које су у декларацији”, навео је Вучић додајући да има много тога конкретног што треба постићи.

Једно од битних питања на чијем ће решавњу радити обе стране стране је питање границе, а ако заједнички не нађу решење, две земље су се обавезале да ће се обратити међународним институцијама.

Две земље су се обавезале да ће радити на решавању питања несталих особа, те да ће покушати да најпре пруже одговоре њиховим породицама, а затим и да ти питање затворе на нивоу држава.

„Верујем да смо до сада имали проблема једним делом и због недостатка комуникације”, приметила је Грабар Китаровић, поздрављајући зато комуникацију између премијера Србије и хрватске заједнице, а кад је реч о српској заједници, поручила је:„Морам рећи да сви желимо бољи живот, још је мниго проблема у економском подлегу свуда и свима нам је циљ да задржимо младе људе да не напуштају Хрватску, а одлазе сваки дан”.

Разуме, додала је и спрску заједницу и питања која је оптерећују у Хрватској и зато се, додала је, обавезује да ће „урадити све како бисмо и на локалним нивоима решавали конретна птиања и проблеме са којима се људи суочавају”.

Председник владе уверен је да ће Србија у будућности имати хрватску помоћ, као што ће Хрватска имати подршку Србије.

Вучић је на конференцији за новинаре, након потписивања заједничке декларације са хрватском председницом Колиндом Грабар Китаровић, рекао да ће две земље по питању спољнополитичких позиција много боље разумети једна другу кад почну да решавају међусобне проблеме.

Он је навео да током данашњег сусрета са Грабар Китаровић ни једно ни друго нису поменули недавна дешавања око отварања Поглавља 23 у преговима са ЕУ.

„Ја то нисам ни поменуо зато што мислим да кад решавамо наше проблеме који су дубоки и озбиљни, где сами знамо шта ће се у душама, главама, срцима људи дешавати за само два месеца, мислим да кад то почнемо да решавамо да ћемо и по питању спољнополитичких позиција једни друге моћи много боље да разумемо”, рекао је Вучић на питање новинара да ли би, ако се отворена питања не реше у догледно време, могла да доведу до нове блокаде од стране Хрватске.

Вучић је прокоментарисао и речи хрватске председнице да Хрватска нема намеру да блокира Србију на путу ка ЕУ.

„Што се тиче европског пута Србије, супер, хвала вам”, рекао је Вучић.

Вучић и Китаровић сусрели су се јуче на мосту на Дунаву, у међуграничној зони код Ердута, на граничном прелазу Богојево - Ердут, после чега су обишли родну кућу родну кућу чувеног српског научника Милутина Миланковића у Даљу у Хрватској, где су дочекани с хлебом и сољу. Они су разгледали сталну поставку и моделе Миланковићевог планетаријима, уписали се у књигу утисака, а потом открили бисту Миланковића.

Српски премијер и хрватска председница  састали су се затим са представницима српске националне мањине. У Миланковићевој кући сачекао их је представник Срба у Хрватској, посланик у Сабору Милорад Пуповац, а сусрету је присуствовао и министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

Вучић и Грабар Китаровић су касније прешли у Србију у Доњи Таванкут код Суботице где су обишли галерију Прве колоније наиве у техници сламе и присуствовали уметничком програму културно-уметничког друштва ХГУ „Фестивал буњевачких писама” и певачке групе „Краљице Бодрога”.

Они су у просторијама хрватског културно-просветног друштва „Матија Губец” одржали састанак са представницима хрватске националне мањине у Србији, а затим наставити у Суботицу где су потписали Декларацију о унапређењу односа и решавању отворених питања Србије и Хрватске.

Добри односи Србије и Хрватске су кичма за добре односе у целом региону, али и за однос према Европској унији и, пре свега, за људе који живе у Србији и Хрватској, рекао је Вучић.

Навео је да је хрватска председница могла да чује чиме су Срби задовољни и незадовољни у Хрватској, а да је он од припадника хрватске заједнице у Србији могао то исто да чује о нашој земљи.

Истакао је да је као председник Владе Србије са представницима Хрватског националног већа и хрватске заједнице имао не лак и отворен разговор.

Обећао сам подршку о разним питањима, али такође сам задовољан и захвалан што су приметили да смо кренули да побољшавамо ствари, пре свега око уyбеника, рекао је Вучић.

Истакао је да нема политичких ограда ни да се настави сарадња и око других ствари.

Навевши пример граница, Вучић је рекао да ће две земље, ако не буду могле да се договоре, ићи пред међународне институције.

„Важно је да се ти проблеми реше, да не остављамо ништа прошлости и будућим генерацијама. Важно је да не постоје територијалне претензије било које стране. Желимо да живимо у миру, да градимо више поверења, да поправљамо атмосферу„, истакао је премијер Србије. Поручио је да ће покушати да уђе у хрватске ципела, као и да би волео да и они покушају да уђу у српске.

„Кроз декларацију се обавезујемо да урадимо све што је у нашој моћи како бисмо решавали питања и окренули се ка побољшавању односа. До сада је учињено врло мало и због тога је садржај разговора које смо водили веома битан„, рекла је Грабар Китаровић захваливши Вучићу јер се на јучерашњем сусрету са представницима хрватске мањине у Србији обавезао на конкретне мере.
Истакла је да су се она и премијер Вучић састали како би се упознали са проблемима и изазовима заједнице мањина у Србији и Хрватској и како би искористили међудржавну сарадњу и фондове који су на располагању.

Додала је да разуме питања која оптерећују мањине и у Србији и у Хрватској и истакла да се обавезује да ће се питања решавати, како би се на локалним нивоима решавали сви проблеми који тим људима живот значе.

С. Иршевић - Тан југ

Срели се јер су тако одлучили
Грабар Китаровић је рекла да је сусрет планиран неколико месеци, те да није произашао зато што је то неко од њих тражио, већ „зато што смо ми тако одлучили”.”Кроз декларацију се обавезујемо и да лично учинимо све што је у нашој моћи како бисмо кренули ка конкретном решавању отворених питања и како бисмо се окренули ка будућности односа”, рекла је Грабар Китаровић.

Разговори нису били слатки, поручио је Вучић.
„Али нама није било важно како ћемо да изгледамо пред својим бирачима, напротив бавили смо се суштинским стварима”, рекао је Вучић и обећао да ће се за месец дана приметити резултати и биће видљиви помаци у квалитету живота хрватске заједнице у Србији.

Шест тачака
Декларацијом коју су потписали Вучић и Китаровић је договорено да се, у циљу унапређења билатералних односа, регионалне сарадње и стабилности као и решавања отворених питања између две државе активно покрену или убрзају процеси унапређења билатералне заштите мањина - српске у Хрватској и хрватске у Србији. У другој тачки декларације наводи се да одмах треба приступити преговорима државних комисија о одређивању граничне линије између Србије и Хрватске, на основу међународног права.

У документу се наводи и да две државе немају никаквих територијалних захтева, те да су обе државе спремне да, у случају да билатерални преговори у разумном времену не успеју, свој територијални спор изнесу пред међународне правосудне институције.

Као трећа тачка је наведена сагласност да су и Србија и Хрватска спремне убрзати примену Споразума о питањима сукцесије, потписаног 29. јуна 2001. у Бечу.Декларацијом се потврђује и да су обе државе сагласне да је потрага за несталим особама приоритетно хуманитарно питање и да ће уложити искрене и максималне напоре у тражењу несталих.

Обе државе свесне су нових изазова пред Европом и светом, посебно међународног тероризма и светске мигрантске и избегличке кризе, наводи се у декларацији и додаје да су спремне активно и координирано да делују у борби против тероризма и избегличке кризе. Последња тачка односи се на заједничке прекограничне пројекте, а наводи се да су обе државе спремне да активно делују у заједничким развојним и прекограничним пројектима ЕУ.

Књига утисака
Председница Хрватске и председник Владе Србије уписали су се у књигу утисака у кући Милутина Миланковића.

Посебна ми је част и задовољство да будем овде са Александром Вучићем, како бисмо потцртали важност и богатство наших мањина, написала је Колинда Грабар Китаровић у књизи утисака. Она је навела да је Миланковић био велики научник српског порекла, хрватске домовине, цењен широм света.

„Хрватска је поносна на њега. Он може бити пример и младим нараштајима, како својим научним радом, тако и животним путем”, написала је председница Хрватске.

Председник српске владе је написао да се осетио поносним и почаствованим што је имао прилику да посети дом једног од највећих Срба, који је својим знањем задивио цео свет.

Написао је и да је Миланковић био мостоградитељ, да је правио мостове у реалности, али и у духовном смислу.

„Надам се да ћемо под окриљем његовог дома, уз присуство хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић, изградити боље доносе између Србије и Хрватске, српског и хрватског народа”, написао је Вучић.

Пуповац: Отворени разговори
Председник Српског националног већа Милорад Пуповац изјавио је јуче у Даљу да је разговор са Вучићем и Китаровић био отворен и да су представници Срба изнели главна питања која их у овом моменту оптерећују. Он је додао да су њихови одговори били такви да верују да ће, након поново започетог дијалога Беогада и Загреба, проблеми почети да се решавају.

 

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести