Буџет Србије: Војводини више новца од уставне обавезе

Усвајање сваког републичког буџета од 2006. године када је донет важећи Устав Србије, пратила је полемика око финансирања Војводине. Одговор на питање шта по Уставу припада Покрајини

најчешће су тражиле  покрајинске странке, негодујући због начина на који Београд тумачи члан  члан 184. став 4. Устава Србије  да „ буџет Аутономне Покрајине Војводине износи најмање седам одсто у односу на буџет Републике Србије, с тим што се три седмине од буџета Аутономне Покрајине користи за финансирање капиталних расхода”. То питање   је поново покренула Лига социјалдемократа Војводине, која се на годишњицу подношења иницијативе Уставном суду Србије, огласила отвореним писмом адресираним на новоизабраног судију др Тамаша Корхеца. Они су још прошле зиме затражили оцену уставности дела Закона о буџетском систему и Закона о буџету Републике Србије, а председник ЛСВ Ненад Чанак затражио је  да, у складу са судијским овлашћењима, Корхец покрене поступање по поднетој иницијативи, како би се отклонило “не само урушавање финансирања положаја АП Војводине, већ и угледа институције задужене за заштиту уставности и законитости ”.

Посланици ЛСВ нису гласали ни за овогодишњи републички буџет, оценивши да је неуставан. Одговарајући тада на Чанкове примедбе, премијер Александар Вучић изнео је у парламенту  другачију рачуницу, предочавајући да је буџетом Србије за 2017. предвиђено је да АП Војводина добије 7,3 одсто прихода  државне касе, што је 67 милијарди и 187 милиона динара. Како је објаснио, тај новац се издваја  да се додатно „ојача оно што Република већ плаћа”. Констатујући да је такво уставно решење плод политике, а не економије, Вучић је поручио: „ Да ме питате како и зашто смо овакву папазјанију направили, ја то нисам у стању да објасним. Они који су правили финансијке аранжмане између Београда и Новог Сада као да су имали ћуп из кога су вадили паре не разумејући да ће једног дана за сваки динар морати да се одговара“. Како је додао председник Владе Србије, без оправдања је таквом уставном одредбом неко  “ финансијски и економски замутио воду, јер ово су паре које ми готово дајемо без обавеза ”, те је нагласио потребу доношења кровног закона којим би били пописани и приходи, али и обавезе Војводине.

Вучић је током децембарске расправе у парламенту поручио Чанку  да је увек „ добродошао да отворимо дијалог о сваком уставно – правном питању Војводине у оквиру Републике Србије “. 

- Желим једнако добро Војводини као и Београду и сваком другом делу Србије, тако да сам сигуран да наш дијалог може довести до најбољих могућих решења, али пара преко онога што смо дали нема- био је категоричан премијер, уз опаску да је “ каса Београда и Новог Сада, на крају је увек иста – то је српска, то је јединствена каса “.

Председник Покрајинске Владе Игор Мировић потврдио је рачуницу да ће буџет Војводине износити више од 7,3 одсто републичког, односно да ће бити обезбеђен и већи износ средстава од оног који је прописан Уставом Србије. Поручио је да ће 2017. бити другачији модел финансирања јавних потреба на основу развојног и економски оправданог принципа, који ће подстицати економски раст кроз поверење и сарадњу свих нивоа власти. Поред тога, напоменуо је Мировић, веома значајне инвестиције на територији Војводине биће финансиране и директно из републичког буџета.

- Република у пуном износу преузима инвестирање завршних радова на изградњи Жежељевог моста. Само по том основу ми смо ослободили 800 милиона динара у покрајинском буџету и та средства ће бити усмерена на друге пројекте. Такође, из буџета Републике обезбеђена су средства за изградњу нове зграде Радио-телевизије Војводине као и за наставак радова на изградњи Народног позоришта у Суботици – истакао је Мировић. Осврнувши се на најаву председника Владе Србије  да ће се ући у дијалог око кровног модела Закона о финансирању аутономне покрајине Војводине, Мировић је рекао да је његово доношење важно како се не би поновиле грешке оних који су пре владали Војводином и то недовршено стање користили за употребу средстава на начин који је проузроковао штету покрајини и њеним грађанима.

Са друге стране, Чанак је и у рашњем писму поновио да је Лига ускраћена за одговоре и информацију када ће Војводини бити враћено преко две милијарде евра, колико је према рачуници ЛСВ, оштећена непоштовањем Устава у периоду од преко десет година. Како упозорава, изостанак поштовања сопственог Устава у делу о финансирању Војводине, даје сигнал неозбиљности и Србија се не може звати правном државом, све док не исправи ту неправду начињену АП Војводини.

С. Станковић

 

Кораци министра Вујовића

Министар финансија Душан Вујовић је још приликом усвајања републичког буџета за прошлу годину, изнео след корака, преко којих  се може доћи до закона о финсанирању Војводине.

Како је предочио, претпоставка за његово усвајање су Закон о финансирању локалних самоуправа и Закон о накнадама. Када та два закона буду донета то ће бити основ за разговор о параметрима за финансирање Војводине, подвлачећи да то питање треба решити „ ни по бабу, ни по стричевима”.

 

СВМ је задовољан

Савез војвођанских Мађара странка је која је такође годинама негодовала због разлика у рачуницама, па тако 2009. године, иако у то време у владајућој коалицији, гласала је против закона о буџету за 2010 годину, јер како су тврдили није у њему било уставних седам посто. Тада је, како су истакли, уследила политичка “ одмазда ” ДС, тако што су смењени челници Суботице и Сенте. Истицали су да је Устав испоштовао само Војислав Коштуница 2007. али тако што је Војводини пребачен део новца од продаје НИС –а. Након што је законом прецизирано да се седам посто рачуна од пореских прихода, иако је то само део приходне стране, у СВМ су подржавајући буџет за ову годину истакли  да се ситуација са инфраструктурним улагањима поправља, наводећи  старт нових пројеката попут пруге Београд – Будимпешта, реновирања суботичког Народног позоришта и радова на Ипсилон краку Коридора 10. 

 

Торбица: Зашто је Чанак ћутао за време Тадића и ДС

Председник Покрајинског одбора Покрета социјалиста и народни посланик у Скупштини Србије Бојан Торбица сматра да је недопустиво да председник ЛСВ-а Ненад Чанак и његова партија врше притисак на независан рад судства и да деле судије на основу места из кога долазе.

Торбица се у саопштењу запитао зашто Чанак „није питао своје партнере из Демократске странке шта се дешава са новцем из буџета предвиђеним за Војводину и зашто је као део тадашње власти заједно са ДС-ом и Бојаном Пајтићем учествовао у пљачкашким приватизацијама”.

„Зашто је Чанак ћутао када је за време Бориса Тадића и Демократске странке најбоља земља у Војводини отимана, а комбинати уништавани и у време своје владавине није бринуо за државу и њен правни систем?”, навео је Торбица у саопштењу.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести