Буџет у знаку развојне политике нове власти у Војводини

Скупштина Војводине је крајем прошле године усвојила буџет, који износи 63,6 милијарди динара. Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић

у интервјуу за „Дневник“ каже да се овогодишњи буџет разликује утолико колико се разликује политика ове Покрајинске владе у односу на политику претходне владе до избора 2016. године. Ова Покрајинска влада је окренута потребама привреде и потребама грађана у АП Војводини. У том смислу су дефинисани главни правци њеног деловања, истиче.

Потпредседниче, учествовали сте у креирању буџета за 2017. годину. Шта је било главно опредељење приликом планирања овогодишњег буџета?

- Главно опредељење при изради буџета АП Војводине за 2017. годину свакако је био програм Покрајинске владе који је изнет пред посланицима Скупштине АП Војводине 20. јуна 2016. године, приликом избора ове Владе. У том програму је трасирано неколико најважнијих циљева и то, пре свега, бржи привредни и економски развој Војводине, значајнија улагања у здравствени систем у Покрајини, много већа пажња у сегменту социјалне бриге и социјалних давања, али  свакако и брига  према свим институцијама чији је оснивач АП Војводина. Апострофирао сам привредни и економски развој Покрајине који у најширем смислу подразумева значајно већа улагања кроз секретаријат за привреду, кроз подстицаје новим улагањима, кроз развој индустријских зона, кроз подстицаје за развој туризма и услуга, али свакако и кроз развој пољопривредне производње у Војводини, где постоји велики потенцијал и која јесте велика развојна шанса.

По чему се буџет разликује у односу на претходне године?

- Разликује се у толико што се разликује политика ове Покрајинске владе у односу на политику претходне Владе до избора 2016. године. Ова Покрајинска влада јесте Влада која је окренута потребама привреде и потребама грађана у АП Војводини. У том смислу су дефинисани главни правци њеног деловања. Помно смо ослушкивали потребе привреде, потребе оних који стварају нову вредност и велики део средстава у буџету је усмерен ка подстицајима свих видова привредне делатности. Са друге стране смо се трудили да се задовоље и сви аспекти социјалне заштите, здравствене заштите, али су планирана и значајна улагања у образовање,  као и у културу и јавно информисање. Дакле, нова политика, развојна политика нове Покрајинске владе се веома јасно оцртава у буџету за 2017. годину, за разлику од ранијих година када су буџети били огледало једне безидејне политике.

Ова година је, како је то најављено, година социјалне заштите у Војводини; какво је стање у тој области и за које намене се издваја новац?

- Нова Покрајинска влада од свог формирања велику пажњу поклања питањима социјалне заштите, то је и показала, пре свега тиме што је формиран секретаријат за социјалну политику, демографију и равноправност полова, иако у ранијим организационим структурама није постојао посебан секретаријат који се бавио овим питањима. Дакле, то показује колико пажње  посвећујемо питањима социјалне заштите и колико нам је то питање важно и већ у првих шест месеци свог рада смо издвојили значајна средства у овом домену. На пример, око 60 милиона динара опредељено је за санацију и опремање 27 установа социјалне заштите у Војводини, међу којима су домови за децу и омладину, установе за душевно оболела лица и ометене у развоју, геронтолошки центри и домови за пензионере. Поређења ради, колико је то велико улагање говори и податак да је у претходне две године из буџета Покрајине за установе социјалне заштите свеукупно издвојено само 50 милиона динара. У септембру прошле године је ребалансом покрајинског буџета обезбеђено око 200 милиона динара за исплату месечне новчане накнаде породицама у којима се роди треће дете. Буџетом за 2017. годину за ову намену је обезбеђено око 630 милиона динара. Такође у 2017. години Покрајинска влада обезбедила је 25,6 милиона динара за наставак програма суфинансирања вантелесне оплодње као једне од важних мера демографског развоја АП Војводине. Веома важна ставка у буџету АПВ за 2017. годину, у износу око 200 милиона динара, односи се на регресирање трошкова ученичког превоза, што је значајна помоћ породицама чија деца путују од места становања до места похађања школе. И сва досадашења улагања у претходних шест месеци из области социјалне заштите, као и планирана улагања у 2017. години јесу добра потврда нашег опредељења да је социјална политика и заштита један од главних приоритета рада ове Покрајинске владе.

За које капиталне пројекте је обезбеђен новац у покрајинској каси?

- Буџетом АПВ за 2017. годину јасно су дефинисани и генерални приоритети о којима сам већ говорио и међу тим приоритетима могли бисмо да издвојимо и конкретне и најважније пројекте које ће Покрајинска влада током ове године реализовати у сарадњи са другим нивоима власти – са Владом Републике Србије као  и са локалним властима. Пре свега мисли се на наставак изградње Жежељевог моста, за чији су пројекат обезбеђена средства директно из републичког буџета у износу од 800 милиона динара. Затим, веома значајно улагање је расчишћавање остатака и изградња нове зграде РТВ-а и за ове намене у АПВ буџету је обезбеђено близу милијарду динара. У капиталне пројекте спада и наставак изградње позоришта у Суботици, али ту је и читав низ других пројеката који ће се реализовати у градовима и општинама у Војводини из области комуналне инфраструктуре, канализационе - водоводне мреже, путне инфраструктуре, развоја индустријских зона - улагање у нове и проширивање постојећих капацитета индустријских зона - чиме се стварају услови за додатни привредни развој. Капитална су свакако и улагања која ће се извршити у здравственом систему Покрајине. Ту су предвиђена значајно већа средства него ранијих година, која ће бити улагана у реконструкцију објеката здравствених установа, али и у набавку нове здравствене опреме. Посебно је важно истаћи да улагања у пољопривреду и даље заузимају доминантно место у покрајинском буџету и то показује буџет секретаријата за пољопривреду, који износи више од осам милијарди динара, што у поређењу са сваком ранијом годином представља највише одвојених средстава за развој пољопривреде у Војводини. У овој области ће акценат бити на подстицају малих пољопривредних газдинстава и произвођача, док су значајна средства  усмерена и ка политици руралног развоја. Улагање у образовање и културу је исто капитално, јер је то однос према наслеђу и према будућим генерацијама. То конкретно значи обнову и доградњу значајног броја школских и предшколских објеката у нашој Покрајини, а исто тако значи и да је значајно уложено у област културе и јавног информисања.

Ержебет Марјанов

 

Визија, знање и способност за реализацију 

Опозиција критикује буџет, јер како поједини посланици Скупштине Војводине наводе, упркос што је повећан за 10 одсто у односу на прошлу годину, средства буџета ни сада не износе седам одсто републичког буџета?

- Ми у Покрајинској влади, као веома одговорни људи, са пажњом ослушкујемо ставове опозиције, посебно када се они износе на скупштинској расправи, али морам признати да у овом случају не могу да разумем опозицију када износи критике на буџет који је за 10% већи у односу на прошлогодишњи који су они предлагали. Дакле, буџет АПВ за 2017. годину износи 63,6 милијарди динара, док су у буџету Републике Србије посебно назначене инвестиције које ће бити усмерене на територију АПВ у укупном износу од 11,5 милијарди динара. Све то чини више од 7,3 одсто укупних пореских прихода буџета Републике Србије. Међутим, сматрам да је суштина у томе колико сте спремни и способни да осмислите одређене развојне пројекте и да их кроз добру реализацију буџета и спроведете. Уверен сам да ова Покрајинска влада има потребну визију, знања и способности за реализацију таквих пројеката. То је својом агилношћу и ангажманом показала у претходних  шест месеци, а још значајнији резултати биће видљиви у 2017. години.
 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести