Дачић: Да се одржава ватра упаљена у Берлину

– Све што је било до нас, ми смо учинили за отварање поглавља, сада је на потезу Европска уније и очекујемо да ЕУ то питање

реши – изјавио је  у Паризу министар спољних послова Ивица Дачић, истичући да је Србија спремна и да с Хрватском решава отворена питања.

По његовим речима, најважније теме су регионална стабилност и европске интеграције целог региона, а Србија ће показати спремност за мирно решавање свих отворених питања на Балкану.

– Мислим да је најважније да се ватра која је упаљена у Берлину одржава – био је састанак у Бечу, сада наставак у Паризу. Очекује се да следећи скуп у Италији буде следеће године. За нас је најважније да та западнобалканска агенда буде присутна у Бриселу, односно међу најважнијим чланицама ЕУ – рекао је он.

Изражавајући задовољство што је  потписан споразум о оснивању регионалне канцеларије за младе, која је у основи била идеја премијера Вучића коју је прихватио албански премијер Рама, Дачић је указао на то да је важно испоручивати конкретне резултате, „читав низ пројеката постоји, било да је реч о саобраћајној инфраструктури, енергетици или регионалној канцеларији за младе”. По његовим речима, једна од тема су миграције.

– Надамо се и тражимо од ЕУ јединствен присуп, ми смо се показали као поуздан партнер у томе – казао је Дачић. – Ови састанци су добри, корисни, премијер, као шеф делегације, и ми, министри, заступаћемо политику која ће бити јасна – да ми настављамо наш европски пут, али да тражимо поштовање за нашу земљу за оно што смо урадили.

 

Успешна прича

Дачић је истакао и да су Србија и регион уложили напоре у јачање сарадње на разним пољима, посебно међу младима.  „У том смислу, иницијатива премијера Вучића у оквиру Берлинског процеса за оснивање Регионалне канцеларије за сарадњу младих представљала је праву успешну причу која је изузетно добро примљена код његовог албанског колеге и других партнера на Западном Балкану”, оценио је Дачић.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести