Дачић: Споразум не прејудицира статус Косова

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да се потврђивањем Споразума о оснивању Фонда за западни Балкан ни на који начин не прејудицира питање статуса Косова.

Дачић је у праламенту казао да се ниједна радња коју влада Косова (са звездицом) предузме приликом закључивања споразума не сматра валидном уколико прекорачује овлашћења привремених институција.

Он је објаснио да Фонд за западни Балкан настаје по моделу Вишеградског фонда са циљем да помогне развој сарадње и подстакне развој односа између цивилног друштва, академског сектора кроз заједничке пројекте, као што су промовисање културне сарадње, сарадња у области науке и образовања, промовисање одрживог развоја.

“Реч је о шест уговорних страна, молим вас обратите пажњу на терминологију, да неко не протумачи да је реч о државама”, рекао је Дачић, додајући да је споразум наставак онога што је током преговора са Приштином потписао Борко Стефановић, тадашњи шеф преговарачког тима.
Подсетио је да је српска делегација у фебруару 2012. потписала споразум о регионалном представљању и да је Косово са звездицом једини назив који ће се користити у регионалној сарадњи.

“Не нападам тај договор јер то омогућава да можемо да функционишемо у условима када су правни статуси одређених питања и тема проблематични”, рекао је Дачић и поручио посланицима да и они не треба да “нападају” споразум о оснивању Фонда.Између осталог, рекао је да постоје “црвене линије” када су у питању национални интереси, да Србија јесте за дијалог, али да неће одступити од својих националних интереса.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести